Какво предсказва Нострадамус за 2022 година

Какво предсказва Нострадамус за 2022 година Снимка: caffeinamagazine.it

В своята книга Les Propheties („Пророците”), публикувана през 1555 г., френският лекар и астролог от XVI век, вдъхновен от библейски текстове и собствените си преживявания„ предсказва бъдещето в 942 четиристишия.

Ето как MailOnline тълкува някои от прозренията му. Наричан „пророкът на съдбата” Нострадамус предвижда изменението на климата, прогнозирайки екстремни температури, които ще „сварят наполовина“ рибата в морето, а хората няма да видят дъжд 40 години. Затова пък когато дъждът се върне, „големи наводнения“ ще опустошат народите.

В свой доклад, наречен „червен код за човечеството“, ООН предупреди, че природните бедствия ще станат по-чести и по-интензивни. В доклада се посочва, че от 1970 г. глобалните температури са се повишили по-бързо, отколкото през всеки друг 50-годишен период през последните 2000 години, а последните пет са били най-горещите в историята от 1850 г. насам, така че прогнозите на Нострадамус за кипящи морета и библейски наводнения може да са нашето бъдеще - тази година Западна Европа претърпя най-тежките си наводнения от десетилетия, в които загинаха над 180 души. Огромна гореща вълна уби стотици хора по западното крайбрежие на САЩ и Канада, а в края на юли почти 13 милиона бяха засегнати от наводнения в Китай . 

Удар с астероид е друга от прогнозите на Нострадамус, макар че не е ясно за кога астрологът предвижда сблъсъка с „небесен камък“, придружен с „голям огън“.

NASA предупреди, че на всеки 2000 години Земята ще се среща с по-голям астероид, който би могъл да причини значителни щети - например този, наречен 2021 GW4, който премина на близко, но безопасно разстояние и беше достатъчно малък, за да изгори в атмосферата, ако се беше приближил повече. Според NASA, обект с големина, застрашаваща земната цивилизация се появява веднаж на няколко милиона години, както свидетелстват кратерите на Земята, Луната и други небесни тела. Но светът се подготвя за отговор, изпробвайки неотдавна космическа техника за отклоняване на подобни небесни тела от траекторията им.

6 grim predictions Nostradamus made for 2022
Снимка - gentside.co.uk

Нострадамус прогнозира и глобален глад, причинен от инфлация, при който „човешката раса” ще бъде въвлечена в конфликти и войни за основни ресурси като храна и вода. 

И ООН има подобни виждания. Страните в целия свят са в ситуация на политическа нестабилност, пандемията и недостигът на газ причиниха бум на инфлацията, като цените и сметките за храна и енергия растат. Висш служител на ООН предупреди, че планетата може да изпадне в „конфликт и хаос“, ако световните лидери не успеят да се справят с изменението на климата, за да не допуснат мрачно бъдеще на обща анархия, миграционни кризи, недостиг на храна и разрастване на тероризма.

Нострадамус изглежда е предсказал и възхода на изкуствения интелект (AI). Той пише: „Новият мъдрец със самотен мозък вижда Луната и неговите ученици ще бъдат безсмъртни” Думите му могат да се тълкуват като прорицание за възхода на AI технологията, с „безсмъртните“ ученици на човека, които ще могат да  го заменят. 

И в тази посока реалността догонва предсказанията. Илон Мъск вече обяви, че следващата година Tesla ще пусне хуманоиден робот, в опит да замени хората при опасен, монотонен или скучен труд и така да реши проблема с недостига на работна ръка, което пък ще има „дълбоки последици за икономиката“. 

Бъдещето ще покаже как ще се развие AI, но това, което Нострадамус не е предсказал, е техническият прогрес на човечеството и неутолимия му стремеж да опознава света и да върви напред.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: