Новите чудеса на инженерната мисъл

Новите чудеса на инженерната мисъл Снимка: Еuronews

От миналата седмица Лас Вегас живее под знака на едно от най-важните събития в технологиите – изложението CES, т.е. шоу за потребителска електроника. (Consumer Electronics Show).

Еuronews представя някои от най-добрите иновации, които обещават скоро да излязат на пазара

BMW се завърна на CES с най-новия си концептуален автомобил, който може да сменя цвета си, така че, тези, които искат да се скрият, ако са сгазили лука с колата си, няма нужда да я пребоядисват. Новият седан iVisionDee предлага възможността да оцветите автомобила си в 32 различни цвята, или да ги комбинирате. Автомобилът-хамелеон ще се продава от 2025 г. 

Заплашвайки да изпревари Tesla, VW предлага своя модел USP, който обещава пробег до 700 км с едно зареждане. Четириместната ASKA A5 предлага „само” 400 км пробег с едно зареждане, но за сметка на това, част от тези километри може да прелетите по въздуха. В режим на летене, превозното средство може да се издига вертикално, или да използва традиционния старт от писта.

ASKA eVTOL Drive and Fly is a Real-Life Electric Flying Car Available for  Pre-Order Now - The Flighter
ASKA A5, снимка - theflighter.com

Най-новият медицински робот на Aeolus Robotics - Aeo, опитва да разреши проблема с недостига на болничен персонал. Умната машина помага в грижите за болни и възрастни хора, сигнализира за проблеми в здравословното им състояние, доставя лекарства на пациентите в необходимата доза и време и дезинфекцира болничните помещения. 

Aeo, a service robot from Aeolus Robotics, снимка - robotics247.com

Японската компания Yukai Engineering предлата мека, пухкава роботизирана възглавница, която нежно регулира дишането ви в подходящото темпо, за да ви приспи – така че, край на приспивателните! Ако се нуждаете от интензивна почивка, можете пък да използвате мозъчната лента FRENZ Brainband на Earable Neuroscience, Освен, че ще ви помогне да спите по-добре през цялата нощ, устройството ще ви събуди в най-подходящия час, за да не се чувствате „гроги” през деня и да се съсредоточите в работата си, пълни с енергия.

Ако не разполагате с домашна фитнес-зала, вече можете да импровизирате такава дори и в малкото си жилище. Решението е сгъваемата бягаща пътека WalkingPad. На нея можете да достигнете скорост от 12 км/ч, да я свържете с таблета или лаптопа си, за да следите насоките на онлайн фитнес-инструктор, а след това можете да я сгънете на две и да я „разтребите” примерно под леглото. 

Умни устройства ще ви помогнат и в грижите за децата. Освен бебефони с изкуствен интелект, които наблюдават бебетата и малките деца в стаите им, с умната детска количка на канадския стартъп Gluxkind ще можете да ги разхождате без усилие, независимо дали по стръмни или равни терени.

Има по нещо и за домашните любимци. Шестоъгълната пластмасова постелка FluentPet изисква малко обучение, но след това кучето ви ще може да използва бутоните ѝ за да си „поговори” с вас – да ви уведоми дали е гладно, дали иска да излезете на разходка, или просто да си поиграете у дома. 

AP Photo
Снемкя - Еuronews

Ако пък сте алергични, или не можете да се грижите за домашен любимец,  а бихте искали да се радвате на компанията му, просто си вземете куче-робот. Dog-E на производителя на играчки WowWee предлага над един милион комбинации от светлини, звуци и други „кучешки” характеристики и най-хубавото е, че можете да ги комбинирате и настроите по ваш вкус... 

А хубаво ли е всъщност? Няма ли опасност просто да създадеде четирикрака версия на самите себе си – вместо да се опитате да приемете едно живо същество такова, каквото е? 

И изобщо, разнообразявайки и улеснявайки живота ни с все нови и нови удобства, дали технологиите в крайна сметка няма да ни вкарат в една толкова шарена, та чак сивкава реалност на живот без усилия (включитено умствени)? 

Ами както винаги - въпрос на избор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: