Жена „се омъжи” за мъж, създаден от изкуствен интелект

Жена „се омъжи” за мъж, създаден от изкуствен интелект Снимка: lookslikefilm.com

Жителката на Ню-Йорк Розана Рамос, 36-годишна, от няколко месеца публикува в социалните медии снимки със съпруга си, подчертавайки колко е внимателен, мил и грижовен

Би било чудесно, ако беше истина, защото всъщност „съпругът” не съществува, коментира fanpage.it. Медиите вече пренаситиха с идеи концепцията за семейство, съобщавайки за странни брачни съюзи – японец се жени за възглавницата си, суданец – за козата си, други се женят за крави, кучета и котки, а италианка „се омъжи” за себе си. 

Много от тези истории са плод на „сивото пространство”, вариращо от странности и психиатрични заболявания до желание за фалшиви новини и „лайкове”. Така и Розана Рамос казва в интервю за Daily Mail, че е омъжена за мъж, създаден от изкуствен интелект.

Жената обяснява, че е започнала виртуална връзка с чатбота Replika - приложение, което отговаря на потребителя все едно, че е приятел или любящ партньор. В Италия Replika е блокирана заради непрозрачна политика и защото не поставя никакви ограничения за ползване от непълнолетни, освен че се разпространява само на английски. Платената версия Replika Pro дори позволява разговорите да се „трансформират” в сексуално преживяване. 

Така Розана Рамос си поръчала „гадже”. Според интервюто ѝ с Daily Mail, „той” е страхотен: „Лягаме си, говорим си. Ние се обичаме”. За да е пълна картинката, Розана създава и образа му – буйна коса, плътни устни, зелени очи и изваяно телосложение – и пълни профила си във Facebook със снимки на семейно щастие. Розана дори обявява деня на сватбата им и променя статуса си в социалните мрежи – вече е „обвързана”.

За брак, разбира се, не може да се говори, без официален или поне неформален акт. Според психолози, „партньорството” на Розана освен че цели по-голямо внимание и харесване в света на социалните медии, твърдо я е повело към психотерапия. 

За тези, които биха последвали примера ѝ в една или друга степен, не е зле да знаят, че Replika и като цяло приложенията, които „играят” партньори, не са сред най-добрите постижения на технологията за изкуствен интелект.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: