Ноам Чомски: Неваксинираните да бъдат изолирани от обществото

Ноам Чомски: Неваксинираните да бъдат изолирани от обществото Снимка: youtube.com

Такова виждане изразява философът Ноам Чомски, в обширно интервю, записано през лятото.

Вчера в социалните мрежи се появи клип от интервю, припомнящо позицията на 92-годишния философ по отношение на задължителното ваксиниране. Чомски отговаря на въпроси от публиката по повод пандемията.

Той излага противоречивото си становище, предупреждавайки, че като цяло не е съгласен с политиката, но смята, че тези, които се отказват от ваксинация, трябва да се изолират, защото се превръщат в „опасност за общността”.  Чомски уточнява: „Ако хората решат, че представлявам опасност за общността, като отказвам ваксина, би трябвало да кажа – добре, искам най-благоприлично да се изолирам. Не искам ваксина, но нямам право да обикалят насам-натам, застрашавайки хората. Това трябва да е договорът. Трябва да се опитаме да го разберем”.

Според Чомски, неваксинираните не трябва да имат досег с други хора и услуги, а на въпроса „Как ще се снабдяват с храна”, отговори „Е, това всъщност си е техен проблем”.

Известният с левите си възледи философ и лингвист сравни хората, които не искат да се ваксинират, с тези, които не искат да спират на червени светофари. Той отбеляза още, че „щом толкова ценят свободата си, трябва да намерят начин да я защитят и да си я осигурят”. 

Забележките на Чомски относно изолацията на неваксинираните идват в обстановката на антиваксърски инициативи, след като все по-голям брой фирми изискват от своите работници да бъдат ваксинирани. Според съобщения в медиите, до 19 октомври около 1900 държавни служители във Вашингтон или са подали оставки, или са били уволнени. От Northwell Health в Ню Йорк на 4 октомври също са уволнени 1400 служители заради отказа им да се ваксинират. Смята се, че донякъде това е провокирало появата на този откъс от интервюто на Чомски в социалните медии.

Негови противоречиви позиции не за първи път попадат в заглавията на медиите, отприщвайки бурни обществени дебати. Този път трибуната му са социаалните мрежи и трябва да се отбележи, че въпреки двуполюсните мнения, все пак преобладават коментари, които са съгласни с идеята.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: