„Изкуственият интелект крие катастрофални рискове... и нямаме търпение да го разработим”

„Изкуственият интелект крие катастрофални рискове... и нямаме търпение да го разработим” Снимка: itv.com

Така карикатура, която Илон Мъск публикува в Х, обобщава позицията на световните лидери по отношение на авангардната технология

Повод за публрикацията е Срещата на върха по въпросите за безопасността на изкуствения интелект (ИИ), която се провед на 1 и 2 ноември в британския Блечли парк и според ВВС постигна скромни резултати. Целта на британският премиер Риши Сунак беше да постави Обединеното кралство сред първите, които ще решават рамките в разработването на ИИ, но общото впечатление е, че Сунак се е интересувал най-вече от инвестиции в британския сектор на високите технологии, оповестявайки само, че британското правителство ще използва ИИ, за да подобри... сайта си.

Риши Сунак обаче разкри интересите си към ИИ, предоставяйки на британците рядка гледка: британският премиер влезе в ролята на домакин, интервюиращ един от най-интересните гости на срещата – милиардерът и технологичен магнат Илон Мъск.

Двамата разговаряха в пищна зала в Lancaster House в центъра на Лондон, пред отбран кръг гости от технологичната индустрия и някои репортери, които бяха предупредени, че не могат да задават въпроси. С тази задача се ангажира Риши Сунак, заинтересуван горещо от широкия кръг възможности на ИИ, докато безопасното разработване и внедряване на технологията остана в областта на хипотезите. 

Илон Мъск каза, че е инвестирал в компании, разработващи ИИ, както и че използва технологията в експерименталните си безпилотни автомобили Tesla. В коментара си ВВС припомня, че Мъск постави подписа си под писмото до Белия дом, в което заедно с други висши фигури от сферата на високите технологии изрази страховете си от развитието на изкуствения интелект и рисковете, които поставя пред човешкото общество и самото съществуване на човека. 

В разговора си с Риши Сунак обаче, технологичният магнат изказа опасенията си единствено от хуманоидните роботи, като се пошегува, че кола с ИИ не би могла да се катери по дърветата или да преследва хора в сгради. За сметка на това, Мъск сравни ИИ с „много умен приятел” и давайки за пример един от синовете си, каза, че за хора, които имат проблеми с общуването, технологията може да бъде този приятел.

Двамата разговарящи обявиха Лондон за водещ център в ИИ-инсустрията и разгледаха възможностите на технологията да „трансформира обучението”. Мъск дори обяви ИИ за „най-добият и най-търпелив учител”.

Британският премиер засегна бегло „безпокойството на хората” от загубата на работни места, но двамата с Илон Мъск бързо „решиха” въпроса, съгласявайки се, че във всички случаи ще е  необходим „рефер”, който да държи под око суперкомпютрите на бъдещето.

Все пак темата за работата, която би могъл да върши ИИ в бъдеще, получи известно „осветляване”, но не в практически, а по-скоро във философски план, както разкри Мъск: „Ще дойде момент, в който няма да има нужда от работа – можете да имате работа, ако искате за лично удовлетворение, но ИИ ще прави всичко. Това е и добро, и лошо, и едно от предизвикателствата в бъдещето ще бъде как да намерим смисъл в живота

Може би затова в коментара си ВВС обобщи: „На фона на цялото философстване нямаше много нови съобщения за това как технологията ще бъде използвана и регулирана в Обединеното кралство”. 

Авторитетната медия не пропусна да спомене и „евтините места” в залата, отредени за журналистите – факт, който им е попречил да преценят кой от двамата разговарящи е доминирал в срещата – дали настоящият британски премиер, чиито пристрастия към високите технологии и Силициевата долина са широко известни, или „противоречивият милиардер”, когото Риши Сунак нарече "брилянтен новатор и технолог".

Така или иначе, според ВВС и двамата мъже се надяват да имат думата, каквото и да е бъдещето пред ИИ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: