Седем сигнала, че сами разрушавате връзката си

Седем сигнала, че сами разрушавате връзката си Снимка: pixabay.com

Ако не искате да ги чуете, значи вече сте започнали

Но по-добре е да ги знаете и да се опитате да избегнете съдбоносни грешки, които могат да разрушат любовта. 

Зависимостите. И днес старата мъдрост „Третият е излишен” е валидна, само че в наши дни „третият” не е съблазнителен колега или колежка, а телефонът. Този съвременен враг на интимността ви кара докато вечеряте с половинката си, да си пишете с няколко души и да подскачате от яд, ако мрежата се срине. Златно правило е да държите телефона по-далеч, когато сте заедно или просто да го изключвате от време на време.

Приоритетите. Важно е да постигнете професионални успехи, но на каква цена? Привлича ли ви перспективата да живеете сами? Не преследвайте професията или бизнеса си 24/7. Поне няколко дни в седмицата се опитайте да вечеряте заедно с партньора си, да отидете на кино, концерт или театър. Поднасяйте си романтични изненади, за да покажете, че цените връзката си не по-малко от бизнеса, професията, деловите срещи и командировките. Така вашият партньор няма да се почувства просто бекграунд на една успяваща личност.

Комплиментите правят удоволствие и на двата полаДумите на възхищение и одобрение са като попътен вятър връзката, а отсъствието им може да отключи лавинообразна криза. Не пропускайте да кажете няколко мили думи на партньора си лично или с мило съобщение, ако не сте заедно.

Формалността е тревожен сигнал за връзката виАко например ви е омръзнало да слушате любимите истории от миналото на партньора си, ако мислите за друго, докато ви разказва за своя ден – това е ясен знак, че емоциите поне от ваша страна се изпаряват.

Дребните неща, които неочаквано започват да ви дразнят – например, разхвърляните дрехи, силният смях, гледането на все един и същ телевизионен канал – това са сигнали за предстоящ по-сериозен сблъсък. Ако чувствате, че ежедневни привички, които доскоро не сте забелязвали, започват да стават натрапчиви и дразнещи, помислете си навреме искате ли тази връзка.

Аргумент, Конфликт, Противоречия, Спор, Състезание
Снимка - pixabay.com

Изискванията към другия не могат да бъдат като в училище. Една от най-лошите грешки във връзката е поставянето на ултиматуми, желанието да дадете урок, да „накажете” партньора си като дете. Ако сте започнали да го заплашвате, че „си тръгвате” при всяка грешка и пропуск, ако излизте демонстративно при семеен спор, ако небрежно подхвърляте „Тази вечер ще спя при мама” – значи нещата не вървят добре. По този начин няма да научите никого на нищо. Опитайте се да бъдете лоялни, да прощавате. Размислете дали проблемите във връзката ви са действителни, или просто си намирате повод да доминирате. 

Доверието е най-важното – и към партньора ви, и към вас самите. Защото изисква честни отговори на няколко въпроса: Вярвате ли на партньора си и идва ли ви наум да проверявате дали е там, където казва?  Бихте ли споделили нещо, което ви вълнува не първо с него, а с приятели или с роднините си? Готови ли сте на диалог по проблемни, но неизбежни теми или предпочитате да ги подминете с мълчание? 

Ако си отговорите откровено на тези въпроси, ще ви стане ясно дали във връзката ви започват да се появяват пукнатини. Тогава помислете откровено държите ли на отношенията си, още ли ви вълнуват, или ги поддържате по навик, или заради мнението на околните. Честният отговор може да ви спести много нерви и ако не запази връзката ви, поне ще спаси приятелството, изковано във времето. Една връзка е дълъг път - и ако е скучен, или се чувствате самотни по него - не зебравяйте, че причината може да е у вас.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: