Бум в кражбите на маслини в Средиземноморието

Бум в кражбите на маслини в Средиземноморието Снимка: eatthis.com

Престъпниците разбиват складове, секат клони и дори цели дървета, за да се сдобият с плодовете, чиято цена в последните четири години се е утроила

Бандите, въоръжени с верижни триони, нападат неохранявани маслинови горички. "Търсят клони, отрупани с плод и ги отрязват. Така не само крадат нашите маслини, но и увреждат дървото, което се възстановя за четири до пет години. Това е трагедия", казва пред Euronews, Нилос Папахристу, фермер от Гърция.

За да избегнат по-големи щети, фермерите берат маслините по-рано, примирявайки се с по-ниските добиви.

Христос Бекас, собственик на ферма, близо до Атина обяснява последствията: "Миналата година от 3.7 килограма маслини получавах литър зехтин. Сега за 1 литър зехтин отиват около 10 килограма маслини. От 600 килограма маслини, които обрах преди да узреят, ще добия 60 литра зехтин. Миналата година с реколтата от тази горичка произведох 180 литра“.

След десетилетия нарастващо търсене, световният пазар на зехтин пострада от почти двегодишна суша, но търсенето на здравословната мазнина остана високо. Заедно с това, много маслинови плантации стават жертва на инвазивна бактерия, пренесена вероятно от Централна Америка, където поразява лозя и овощни градини. Единственото спасение за момента е заразените дървета да се отсекат

Производителите на зехтин казват че проблемът през следващите месеци ще бъде не само високите цени, но и недостигът на зехтин, тъй като производството не може да отговори на потребителското търсене. 

В Гърция, Италия и Испания зачестиха и случаите на счетоводни измами и продажбите на фалшив зехтин. Тенденцията е особено тревожна, след като през 1981 г. партида зехтин, смесен с рапично масло за промишлени цели, остави стотици жертви в Испания, а тези, които оцеляха, са инвалиди и след повече от 40 години все още очакват от държавата наказание на виновниците и компенсации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: