„Епидемия от самота“: в кои страни от ЕС хората се чувстват най-самотни?

„Епидемия от самота“: в кои страни от ЕС хората се чувстват  най-самотни? Снимка: https://pixabay.com/

В Европейския съюз бе създаден нов проект за наблюдение на самотата и борба с липсата на „важни социални взаимодействия“

Поне един на 10 европейци се чувства самотен през повечето време, сочи нов доклад за самотата, поръчан от Европейската комисия.

Около 13% от анкетираните отговарят, че се чувстват самотни през повечето време или през цялото време. В анкетата са участвали 25 000 души.

Проектът стартира, за да се получи представа за „епидемията от самота“, причинена от дългите блокировки и изолация по време на пандемията от COVID-19.

Според доклада повечето самотни хора са в Ирландия, около 20%.

Най-ниски нива на самота се наблюдават в Холандия, Чехия, Хърватия и Австрия, където по-малко от 10% от анкетираните се чувстват самотни.

                                                                                                              Самотата в ЕС

                                                                          % от респондентите, които се чувстват самотни през повечето време

Въпреки това хората, които се чувстват самотни през цялото време или през повечето време, са с около 20 процентни пункта по-склонни да страдат от симптоми на депресия.

Самотата не е само личен и индивидуален проблем", се казва в доклада. „Тя може да попречи на социалното сближаване и трябва да се разглежда като социален проблем и да се третира като такъв."

Ключове за избягване на самотата

Хората се чувстват самотни не само поради събития в живота, но и поради културни фактори.

„Благоприятната икономическа среда и количеството и качеството на социалните взаимодействия са ключови фактори за предотвратяване на самотата“, се казва в доклада. Честото използване на социални медии също се свързва с повишено чувство на самота, като на онлайн сайтовете „липсва интимността и качеството на офлайн взаимодействията“.

Младите респонденти са по-склонни да се чувстват самотни от по-възрастните. Социолозите обаче признават, че ефектите от самотата зависят от възрастта и че самотата сред възрастните хора в никакъв случай не трябва да се пренебрегва.

Глобални проучвания през последните години показват, че европейски страни като Италия имат едни от най-високите нива на самота в напреднала възраст.

euronews.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: