Има риск от развитие на „пандемия на самотата" в ЕС

Има риск от развитие на „пандемия на самотата" в ЕС Снимка: pixabay.com/

Изследване показва, че на фона на пандемията от коронавирус два пъти повече европейци се чувстват самотни

По време на пандемията от COVID-19 в Европейския съюз е регистрирано удвояване на броя на хората, които се чувстват самотни. Това се посочва в доклад на Европейския обединен изследователски център (JRC), публикуван на сайта на центъра.

„Всеки четвърти жител на ЕС се чувства самотен, броят на самотните хора по време на коронавирусната пандемия се е удвоил във всички възрастови групи. В сравнение с 2016 г. нивото на самота сред лицата на възраст 18-35 години се е увеличило четири пъти", се казва в доклада на JRC.

Ако през 2016 г. около 12% от жителите на ЕС са се чувствали самотни, то по време на пандемията това число се е увеличило до 25%. 

Проблемът със самотата днес еднакво остро стои пред всички възрастови категории, както и пред двата пола - мъжете и жените. Еднакво силно го преживяват както жителите на градовете, така и на селските райони. При това, докато преди пандемията Северна Европа се отличава с най-ниското (само 6%) ниво на самота, днес всички региони на ЕС показват практически еднакви нива (от 22% до 26%).

Освен това при жителите на ЕС средно с 20-30% са намалели положителните усещания (чувството за бодрост, спокойствие, активност, любопитство, заинтересованост), а отрицателните емоции, включително напрежение и депресия, са се увеличили със същата цифра.

„Това нарастване на чувството за самота е повлияно и от санитарните мерки за изолация, но съществува опасност от развитието на възможна пандемия на самотата. Това изисква намеса и ефективни мерки за противодействие", гласи докладът.

На свой ред заместник-председателят на ЕК по демографските въпроси Дубравка Шуйца заяви, че „пандемията от коронавируса изкара на преден план такива проблеми като самотата и социалната изолация".

„Тези проблеми съществуваха и преди, но обществото не им отделяше голямо внимание. Сега сме длъжни да започнем да разбираме по-добре и да решаваме тези проблеми… Трябва да помислим как чрез съвместни усилия да изградим по-устойчиво и сплотено общество в ЕС", каза Шуйца.

Европейските политици подчертават, че е необходима всеобхватна работа на всички институции на ЕС за преодоляване на европейския проблем със самотата. Очаква се следващото проучване на самотата сред жителите на ЕС да се проведе през 2022 г. Планира се и създаването на интернет платформа за наблюдение на самотата в реално време.

The Guardian съобщи по-рано, че заради пандемията 1,5 милиона деца са загубили роднините и близките си. Най-много деца са загубили семействата си поради COVID-19 в Перу, Южна Африка, Мексико, Бразилия, Колумбия, Иран, САЩ и Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: