Фалшиви предупреждения заблуждават чуждестранните туристи на испанските плажове

Фалшиви предупреждения заблуждават чуждестранните туристи на испанските плажове Снимка: The U.S. Sun

Десетки табели в Майорка сигнализират на английски за „опасни медузи”, „падащи камъни”, „плуването забранено” и дори „изливане на отпадни води”

Има и фалшиви пътни указания – например, че плажът е на 8 часа пеша, когато всъщност морето е на 100 м. Но под едрия шрифт и предупредителните знаци, ситно изписан текст на каталунски съобщава на местните хора  друго – „Плажът е отворен, но не и за чужденци”, разкрива Euronews.

Фалшивите съобщения са поставени от групата Caterva, чиито членове се наричат „антикапиталисти” и критикуват свръхтуризма на Майорка. Caterva предлагат своите знаци безплатно на всеки, който би искал да ги използва и предупреждават, че кампанията им е „заредена с хумор”. 

В изявление за пресата групата посочва „виновниците” за тяхната хумористично-протестна акция – „хотелиерите и Рафа Надал”. Големият тенисист попада на прицел, защото доскоро е притежавал ресторант и туристически бизнес на острова. Въпреки твърденията, че туризмът създава работа и приходи за местните жители, Caterva казват, че полза имат само богатите

Дебатът за свръхтуризма на Майорка има дълга история. Позатихна малко по време на пандемията, но започна с нова сила, след като туристите на Балеарските острови това лято изглежда ще надскочат предпандемичните нива. През 2022 г. районът е посрещнал над 16 милиона души, а само през август на Майорка са акостирали над един милион туристи, т.е., повече от населението на острова. 

Чести сцени при тази пренаселеност са войните за шезлонги и място на плажа, но особено тежък проблем са пиянските партита, които често завършват със сбивания, други престъпления, или инциденти с „балконинг”, въпреки големите глоби. 

Тъй като основният контингент туристи, както и любители на алкохола са британски граждани, правителството на Балеарските острови и британското посолство стартираха съвместна кампания за „нулева толерантност към прекомерния туризъм”.

Част от мерките са и забрана за пушене на 28 популярни плажа, ограничаване на алкохолните напитки в обслужването „ол инклузив”, приличен дрескод за ресторантите и обществените места, както и глоба, ако направите резервация за вечеря, но не се появите. Тези усилия обаче постигат малък или никакъв успех, затова активисти като групата Caterva са взели инициативата в ръцете си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: