Бил Гейтс се среща със Си Дзинпин

Бил Гейтс се среща със Си Дзинпин Снимка: kalerkantho.com

Според китайски медии, съоснователя на Microsoft е "първият американски приятел", когото китайскят лидер посреща тази година

„Често казвам, че основата на китайско-американските отношения е сред хората и ние винаги гледаме към американския народ и се надяваме, че двата народа ще продължат да бъдат приятелски настроени“, цитират китайските медии думите на Си Дзинпин към Бил Гейтс.

Това е първата среща на Си Дзинпин с чуждестранен бизнесмен през последните години, отбелязва ВВС. Както е известно, той не се е срещал с Бил Гейтс от 2015 г. Китайският лидер спря да пътува в чужбина през 2020 г., когато Китай затвори границите си по време на пандемията. 

Днешното посещение на Бил Гейтс е рамките на дейността му като съпредседател на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, организация с нестопанска цел, която Гейтс основа с бившата си съпруга.  От 2020 г. технологичният магнат е фокусиран върху работата на фондацията в областта на глобалното здравеопазване, образованието и изменението на климата.

Тази година Илон Мъск от Tesla, Джейми Даймън от JP Morgan и Тим Кук от Apple също пътуваха до Китай, за да се срещнат с високопоставени китайски служители, но не и със Си Дзинпин.

Днешното посещение на Бил Гейтс ще бъде последвано от визита на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен през уикенда, но очакванията от посещението му не са високи, предвид нарастващия списък от спорове между САЩ и Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: