Най-дългият подводен кабел в света свързва Великобритания и Норвегия

Най-дългият подводен кабел в света свързва Великобритания и Норвегия Снимка: nhh.no

Съоръжението North Sea Link (NSL) започва да функционира тази седмица и ще пренася възобновяема еленергия през Северно море.

Стойността на NSL е €1.6 милиарда, а цялостното му изгражане продължи шест години. Полагането на подводния кабел започна през 2018 г. Проектът се осъществи с четири милиона работни часа, включително 5880 дни работа „на вода”. Кабелът е дълъг 724 км и свързва гр. Блайт в Нортъмбърланд с норвежкото село Квилдал.

Съоръжението ще започне работа с максимален капацитет от 700 мегавата (MW) и за период от три месеца ще постигне постепенно пълния си капацитет от 1400 MW. След като заработи на пълен режим, NSL ще осигури достатъчно чисто електричество за захранването на 1,4 милиона жилища в Обединеното кралство, съобщава Euronews. 

До 2030 г. 90% от електроенергията, внесена през NSL, ще идва от енергийни източници с нулев въглероден отпечатък, като по този начин въглеподните емисии на двете страни ще се намалят със 100 милиона тона. Това е равносилно на емисиите на два милиона автомобила.

В Норвегия 98% от производството на електроенергия вече идва от възобновяеми енергийни източници, предимно водноелектрическа енергия.

Когато във Великобритания потреблението е ниско, а производството от вятърните паркове високо, Островът може да изнася електроенергия по NSL към Норвегия, която пък ще намали капацитета на хидроцентралите си и по този начин ще пести водни ресурси. 

Когато във Великобритания потреблението е високо и енергията от слънчеви и вятърни паркове е недостатъчна, Норвегия ще изнася по NSL своята чиста хидроенергия - така че енергийният обмен е изгоден и за двете страни. Според експерти, внесената електроенергия и в двете страни в посочените периоди, ще бъде с по-ниска себестойност, отколкото собственото им производство.

Кабелът е петият интерконектор на комуналното норвежко предприятие National Grid, което вече има връзки с Белгия, Франция и Холандия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: