Най-богатите държави инвестират приоритетно в изкопаеми горива, вместо в чиста енергия

Най-богатите държави инвестират приоритетно в изкопаеми горива, вместо в чиста енергия Снимка: thepawprintdaa.com

Същата е равносметката и на глобалните банки за развитие .

Проучване на Oil Change International и Friends of the Earth US рисува ужасяваща картина на изливане на пари в силно замърсяващи международни проекти, пише Euronews. Цифровото изражение на инвестициите за добив на нефт, газ и въглища в периода 2019 - 2021 г. възлиза на най-малко € 55.5 милиарда годишно, предоставени от глобалните банки за развитие и страните от G 20.

Тази астрономическа цифра все пак е с 35% по-малко от инвестираните в периода 2016 г. - 2019 г. суми, но въпреки това е в тежък контраст с множество важни обещания за борба с климатичните промени и преминаване към възобновяеми енергийни източници, за които се отделят средно само € 29.3 милиарда годишно. 

Според Международната агенция по енергетика обаче, за да се ограничи глобалното затопляне до под 1,5°С, през настоящата 2022 г. трябва да се спре инвестирането в нови проекти за изкопаеми горива – споразумение, което миналата година на срещата COP26 в Глазгоу подписаха 39 държави и институции. Въпреки това, парични потоци все още текат към петролни и газови предприятия предимно в развиващи се страни, т.е.,  извън териториите на страните, подписали се под обещанието.

„В момента страните от G 20 и многонационалните банки за развитие използват приоритетно своите международни публични финанси за подкрепа на компаниите за изкопаеми горива, удължавайки по този начин ерата на използването им“, предупреждава проучването. Анализът се спира специално на инвестициите на международни публични финанси от Германия, Италия и Франция - трите страни членки на ЕС и G 20, също подписали документа от Глазгоу.

Така например, за периода 2019 г. – 2021 г., Германия е инвестирала сравнително балансирано в проекти за изкопаеми горива (€ 2.83 милиарда) и в проекти за зелена енергия (€ 2.22 милиарда). За същия период Италия е инвестирала същата сума от € 2.83 милиарда в изкопаеми горива, но за чиста енергия е отделила едва € 113 милиона. Съотношението във Франция е обратното - € 260 милиона инвестиции в изкопаеми горива и почти € 3 милиарда в чиста енергия, което я прави първенец в G 20. 

Същевременно, проучването определя инвестициите на Европейската и Световната банка в сектора като „срамни”. „Само една коренна трансформация на нашите икономики и общества може да ни спаси от ускоряване на климатичната катастрофа“, коментират по този повод от Програмата за природната среда на ООН.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: