Полша ще строи ядрени електроцентрали с реактори на Rolls-Royce

Полша ще строи ядрени електроцентрали с реактори на Rolls-Royce Снимка: rolls-royce-smr.com

Полската индустриална група Industria и британската Chiltern Vital Group (CVG) обявиха, че полското правителството е взело принципно решение да одобри съвместния им проект за строеж на електроцентрали с малък модулен реактор на Rolls-Royce (SMR)

Принципното решение е първата стъпка към разполагането на централите и вече има повърждението от четирите най-важни полски инстанции - министерството на държавните активи, Полската агенция за вътрешна сигурност, главната геоложка служба на страната и министерството на климата и околната среда. Принципното решение на ведомстваа е, че „инвестицията ще има положително въздействие”, пише Euronews.

Решението позволява на Rolls-Royce да продължи търговските и технически разговори за разполагането на своите електроцентрали SMR в Полша. С капацитета им от 470Mwe,  всеки един реактор може да захранва един милион домакинства за повече от 60 години с нисковъглеродна енергия.

Алън Уудс, директор по стратегията и бизнес развитието на Rolls-Royce SMR, каза: „Това е изключително положителна стъпка напред за Rolls-Royce SMR и ние сме щастливи да видим двама от нашите близки партньори да си сътрудничат в усилията да предоставят нашата технология”.

Според Rolls-Royce, цената на един реактор, включително с монтирането му, ще бъде между $ 2.5 и $ 3.2 милиарда, а средната продължителност на строителството – около 5 години и половина. 

Проектът на Rolls-Royce, подкрепян от британското правителство, претърпя няколко години отлагане заради несигурната ситуация в Обединеното кралство след Brexit.Това лято обаче Rolls-Royce SMR очаква завършването на втория етап от оценката на независимите британски регулатори на ядрената индустрия, което ще изведе компанията поне с две години пред европейските ѝ конкуренти. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: