Възобновяемата енергия продължава да измества изкопаемите горива

Възобновяемата енергия  продължава да измества изкопаемите горива Снимка: pexels.com

Световните петролни гиганти под натиск да преосмислят позицията си към климатичните промени

През май Международната енергийна агенция (IEA) изненада енергийния пазар с доклад, който препоръчва много по-бързо намаляване на производството на енергия от изкопаеми горива. IEA смята, че ако светът иска да постигне въглеродна неутралност до средата на века, от следващата година ще трябва да се спрат инвестициите в проекти, свързани с изкопаеми горива. 

Това становище вече има последствия, коментира BBC. Миналата седмица малък инвеститор в хедж фонд успя да измести двама  от членовете на борда на директорите на Exxon (САЩ), с идеята да промени отношението на петролния гигант към климатичните промени. 

Съд в Нидерландия нареди на Royal Dutch Shell да намали въглеродните си емисии по-бързо, отколкото компанията планираше. 

Френският петролен гигант Total, четвърти по големина частен производител на петрол и газ в света, ще се преименува на Total Energies, съобщава france24.com. Компанията ще се насочи към възобновяеми енергийни източници, след като стана обект на все по-силен натиск да се пренастрои към производство с по-малко въглеродни емисии.

 Новите планове на Total са до 2050 г. да постигне въглеродна неутралност, като инвестира в слънчева и вятърна енергия. За ребрандирането на френската компания са гласували над 90% от акционерите, подкрепяйки амбициозната цел Total да стане световен лидер в производството на по-широк спектър енергии с по-малко въглеродни емисии. 

Като цяло европейските енергийни компании се насочват по-бързо към раздялата с изкопаемите горива от своите американски колеги, макар че и едните, и другите са изправени пред сериозни финансови рискове, ако не успеят да използват запасите си от изкопаеми горива, каквато вероятност все по-често се обсъжда.

 Хедж фондове, големи инвеститори и пенсионни фондове вече започват да осъзнават, че ако не променят инвестиционните си планове, ще поставят компаниите си във финансов риск. Реалността обаче сочи, че едва ли занапред инвестирането в изкопаеми горива ще постигне познатите от историята върхове на възвръщаемост заради намаляващото търсене.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: