Първото издание на „Франкенщайн“ бе продадено за рекордна сума

Първото издание на „Франкенщайн“ бе продадено за рекордна сума Снимка: etc.usf.edu

Емблематичният готически роман на Мери Шели е най-скъпото литературно произведение с автор жена, продадено на търг.

Продажбата надмина всякакви очаквания, дори на специалистите от Christie's, след като цената достигна невероятните $ 1,17 милиона. Прогнозната оценка на тритомния комплект беше между $ 200 000 и $ 300 000

Както съобщава Guardian, предишният рекорд за литературно произведение от жена е поставен през 2008 г., когато първото издание на романа „Ема“ на Джейн Остин от 1816 г. се продаде за около $ 205 000.

Продаденият тритомник „Франкенщайн” е особено ценен, защото е в оригиналния си вид, с корици от синкавосив картон – популярна практика от XIX век за „временни” корици, които книжарите (действащи тогава и като библиотекари и книговезци) заменяли с „постоянни”, ако след първия прочит купувачите решат да задържат дадено издание. 

„Книгата е невероятно крехка и в резултат на това много рядка, така че подобно копие, особено в отлично състояние, е изключително търсено от колекционерите“, каза говорител на Christie’s пред Guardian. „Като цяло това е много силен пазар и наблюдаваме повишено търсене на изящни образци”.

Аукционната къща Christie's отбелязват, че това е първото издание на „Франкенщайн”, което се продава на търг от 1985 г. насам. То е сред десетките редки първи издания, предоставени на Christie's за продажба от колекционера на антикварни книги Теодор Б. Баум. Други вече продадени заглавия от същата колекция са „Дракула“ от Брам Стокър от 1897 г., „Нощта и денят” от Вирджиния Улф, издание от  1919 г. и „Дъблинчани“ Джеймс Джойс от 1914. 

Мери Шели е написала знаменития си роман през 1816, на едно пътуване до Женевското езеро с бъдещия си съпруг Пърси Биш Шели и знаменитият им приятел, поетът Джордж Байрон. Романът, чието оригинално заглавие е "Франкенщайн или новият Прометей", е преиздаван стотици пъти на най-различни езици. Има версиите си и в киното, телевизията, театъра, като аудиокниги, комикси и пр. Както казва стара мъдрост на библиофилите, „Книгите имат своя съдба”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: