Новаторското творчество на Юн Фосе му донесе Нобелова награда за литература

Новаторското творчество на Юн Фосе му донесе Нобелова награда за литература Снимка: uk.sports.yahoo.com

Норвежкият писател е автор на проза, поезия и драматургия, която „дава глас на неизразимото”, заявиха от Шведската академия

„Цяла Норвегия поздравява и се гордее днес!“, написа в социалните медии норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре. Самият Фосе призна, че първоначално е бил „стъписан и донякъде уплашен” от новината, но я оцени като голямо признание и удовлетворение, че литературата му „докосва хората по целия свят”. Наградата му носи и $ 1 милион.

Основните творби на знаменития 64-годишен писател, са поредицата романи „Септология“, „Алис в огъня“, „Меланхолия“ и „Сияние“, плюс повече от 40 пиеси, които се играят по цял свят. Автор е и на още романи, поезия, есета, детски книги, а също така е и литературен преводач. 

От Нобеловия комитет сравниха Фосе с големите имена на съвременната литература като Самуел Бекет и Франц Кафка. Председателят на комитета го нарече „фантастичен писател, който те докосва толкова дълбоко, че прочетеш ли една негова творба, не може да не продължиш. Литературата му засяга най-дъбоки чувства, които всички изпитваме, тревогите, несигурността, размислите за живота и смъртта”. 

Наричат литературния му стил „Фосе минимализъм”, заради „радикално пестеливия му език с драматично въздействие”, подчертаха от Нобеловия комитет. През 2010 г. Юн Фосе получава Ибсеновата литературна награда, а през 2014 г. - Европейската награда за литература. Критиците определят творчеството му като „мрак, изпълнен със светлина”.

Списъкът с кандидатите за Нобелова награда за литература не беше оповестен, но се смяташе, че в него присъстват автори като Салман Рушди, Кан Сюе, Маргарет Атууд и Харуки Мураками. Шведската академия обаче откри в Юн Фосе най-яркото въплъщение на идеята на Алфред Нобел – отличието да се присъжда на „човека, който е създал в областта на литературата най-забележителното произведение в идеалната посока“. 

На български е издадена една творба на Юн Фосе - „Трилогия. „Бдение“, „Бленуванията на Улав“ и „Отмала“ – три новели с едни и същи главни герои.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: