Нобеловата награда за литература отиде във Франция

Нобеловата награда за литература отиде във Франция Снимка: perild.com

Спечели я 82-годишната френска писателка Ани Ерно, съобщи в профила си в Twitter Нобеловият комитет.

Авторитетното жури посочва, че Ани Ерно е наградена "за нейната смелост и клинична точност, с които разкрива произхода на отчуждението и колективните ограничения на личната памет". Според публикацията на Нобеловия комитет, Ани Ерно "изследва по последователен и многостранен начин живота, белязан от силни различия по отношение на пол, език и класа".

Тя е написала повече от 30 литературни произведения, включително „Във властта“, „Събитие“, „Жена“. В творбата си „Професията“ (2002) Ерно „анализира социалната митология на романтичната любов, като едновременно признава и атакува стереотипнатапредстава за себе си“, отбелязват от Нобеловия комитет.

Според самата Ани Ерно, „писането е политически акт, който отваря очите ни за социалното неравенство“. Романите ѝ са много популярни във Франция, но световната слава идва при френската романистка след излизането на автобиографията ѝ "Години". През 2019 г. книгата беше в краткия списък за Международната награда „Букър”. 

Ани Ерно е последната от 17 писателки, която печели Нобеловата награда за литература. Постоянният секретар на Нобеловия комитет Матс Малм каза, че не са успели да се свържат с новата Нобелова лауреатка по телефона, но се надяват, че Ерно скоро ще научи новината.

Сред претендентите в тазгодишната надпревара за Нобеловата награда за литература бяха оше Стивън Кинг и Салман Рушди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: