Петте най-ценни американски банкноти все още в обращение

Петте най-ценни американски банкноти все още в обращение

Макар официално спрени от печат, някои все още се срещат в ежедневието

Парите имат дълга история – пълна с разкази, подробности и факти, които не е задължително да са видни, когато ги използваме за закупуване на стоки и услуги. Все още има много монети в обръщение, които са по-ценни сега, отколкото са били първоначално, когато са излезли от монетния двор. Същото важи и за банкноти, които все още вървят в момента.

Въпреки че много колекционери са на лов за тези банкноти, има възможност да ги срещнете в ежедневните си транзакции. Ако го направите, уверете се, че знаете какво да търсите и как да прецените дали са истински.

„Не забравяйте, че стойността на тези банкноти може да варира значително в зависимост от фактори като състояние и рядкост“, предупреждава Джеймс Смит, основател на Travel-Lingual – платформа за изучаване на различни култури и валути по света. „Винаги се консултирайте с уважаван валутен оценител или колекционер за точна оценка.“

Ето петте най-ценни американски банкноти, които все още са в обращение днес:

Банкнотата от 1000 долара от 1861 г.

Банкнотата от 1000 долара държи рекорда като най-голямата деноминация, отпечатвана някога за обществено потребление. Оценява се в диапазона от $1500 до $2500, в зависимост в какво състояние е, когато я намерите.

Издадена за първи път през 1861 г. от правителството на САЩ, тази банкнота е една от първоначалните банкноти, използвани от Конфедеративните американски щати. Ще я познаете по големия портрет на президента Гроувър Кливланд, отпечатан от едната страна.

Банкнотата от 500 долара от 1928 г.

Въпреки че е въведена през 1928 г., последната банкнота от 500 долара се появява в американската парична циркулация през 1945 г. Тя включва портрет на президента Уилям Маккинли. В зависимост от състоянието й струва между 1000 и 1500 долара. Печатането на тази банкнота от 500 долара е официално преустановено 24 години след въвеждането й – през1969 г.

Банкнотата от 100 долара от 1950 г.

От всички банкноти, които са ценни и все още са в обращение, банкнотата от $100 от 1950 г. е най-често използваната днес. Рядка е, защото включва детайлен портрет на Бенджамин Франклин. Ако можете да я намерите в добро състояние, тези $100 струват около $120 до $150 в днешни долари.

Банкнотата от 50 долара от 1862 г.

Този ценен екземпляр печатни пари показва портрет на Юлисес С. Грант. Тя е издадена за първи път от Федералния резерв на Съединените щати за печат през 1862 г. Първоначално тези банкноти са били наричани „законно платежно средство с голям размер“. Днес една от тях може да достигне цена от $80 до $100, в зависимост от състоянието й.

Банкнотата от 10 долара от 1933-34 г.

Това са редки находки, известни като „Сребърен сертификат от серия на САЩ от 1933 г. с номинал 10 долара“. Ключовата следа за удостоверяване на истинността им е намирането на син печат и серийни номера. Тези банкноти все още са доста лесни за намиране и често срещани, което означава, че често струват само $10, колкото са били оценени първоначално, когато са били разрешени за употреба през 1934 г.

Вместо да бъдат изпратени до 12-те банки на Федералния резерв в цялата страна, за да бъдат емитирани в търговските канали, те са били емитирани само от хазната във Вашингтон, окръг Колумбия, и то само за осем месеца през 1934 г.“, обяснява Дъстин Джонстън –член на Съветът на директорите на Гилдията на професионалните нумизмати, и вицепрезидент на Heritage Auctions.

Ако анализирате внимателно тези конкретни банкноти от 10 долара, ще откриете вариация в различните печати, което ги кара да се открояват. Светлозелените печати (LGS) обикновено струват повече от техния аналог на по-тъмните синьо-зелени печати. Намерени при възможно най-добрите условия, 10-доларовите банкноти от серия 1934 г. със светлозелени печати обикновено струват между 20 и 35 долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: