Хит на Агата Кристи ще оживее на Бродуей 70 години след премиерата си

Хит на Агата Кристи ще оживее на Бродуей 70 години след премиерата си

Ненадминатата авторка на криминални истории смятала, че сценичният живот на „Капан за мишки” (The Mousetrap) ще продължи най-много осем месеца, но днес тове е най-дълго играната ѝ пиеса, с почти 29 000 представления пред над 10 милиона зрители.

Премиерата на криминалната драма е в лондонския Уест Енд на 25 ноември 1952 г., припомня ВВС. Спектакълът е бил поставян в САЩ и преди, но никога в Ню Йорк. Бродуей реши да се включи в новия етап от успеха на „Капан за мишки”, след неотдавнашния филм „Виж как бягат”, създаден по същия сюжет, с участието на Рут Уилсън и Ейдриън Броуди. 

Бродуей не е оповестил точната дата и място на премиерата, както и своите звезди в постановката, но обещава големи имена, оценявайки трайния успех на драматургията на Агата Кристи. 

За Обединеното кралство „Капан за мишки” отдавна е синоним на школа за „висш пилотаж” по актьорско майсторство. Лондонската постановка на пиесата започна през септември турнето си, с което ще отбележи 70-годишнината на спектакъла по театралните сцени на Великобритания и Ирландия. 

Арт-критици отбелязват, че реализацията на „Капан за мишки” на Бродуей потвърждава обръщането на Голямата ябълка към съвременната литературна класика, след бляскавия успех на „Часовете” в Метрополитен опера този сезон – оперна версия на знаменития филм от 2002 г., по романа на Майкъл Кънингам,  отличен с „Пулицър” и инспириран от литературата на Вирджиния Уулф.  

Според познавачи и оперомани, оперният прочит на „Часовете” по музика на Кевин Путс достойно съперничи на филма, носител на „Оскар”, в който звезди като Мерил Стрийп, Джулиан Мур, Никол Кидман и Миранда Ричардсън отбелязаха едни от най-забележителните си актьорски върхове. Оперният спектакъл "Часовете" е част от Met Live in HD – кино-програмата на световноизвестния оперен театър, показваща заснетите му спектакли в киносалони по целия свят. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: