Фалшиви ръкописи на Роберт Бърнс се търгуват за милиони

Фалшиви ръкописи на Роберт Бърнс се търгуват за милиони Снимка: belfasttelegraph.co.uk

Създадени в Единбург преди 140 години, псевдо-оригиналните бележници на шотландския поет са най-новата измама, която BBC Scotland разследва

Роберт Бърнс (1759 – 1796) оставя огромно творчество, разпръснато сред негови близки и познати. През 1880 г., близо век след смъртта на поета, единбургският фалшификатор Александър Смит решава да се възползва, тъй като да се притежават оригинали на Бърнс било всеобща страст и мода в Шотландия.

Като писар в адвокатска кантора, Смит дълго „тренирал” почерка на Бърнс и достигайки, според него, достатъчна прилика, се снабдил със стари бележници и тетрадки от антикварни магазини и върху старинната хартия изработил стотици фалшиви ръкописи на популярните творби на Бърнс. 

Започнал първо да ги залага в заложни къщи и придобивайки смелост, ги разпродал на книжари и колекционери. Измамата обаче е установена и през 1893 г. Смит отива за година в затвора, но... флалшификатите му остават – защото притежателите им или не вярвали, че „скъпият им оригинал” е измама, или не искали да признаят, че са излъгани да дадат парите си за фалшиви ръкописи. 

Burns Memorial Garden | Stunning Stonehaven
Burns Memorial Garden, снимка - stunningstonehaven.com

Макар че новите техники са „неумолими” при разкриването на достоверността им, творенията на Смит все още предизвикват объркване и съмнения сред експерти и опитни колекционери, някои от които признават, че са вложили седемцифрени суми, за да се снабдят с фалшивите „оригинали" на Роберт Бърнс. 

Според литературни и исторически анализатори, най-голямата колекция от 157 фалшиви ръкописа на Бърнс, произведени от Смит, принадлежи на Обществената библиотека в Ню Йорк, но от BBC Scotland обещават да разкрият много нови факти за разпространението и притежанието на фалшификатите, които според разследващите са повече от 500.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: