"Умотека" ще учи млади хора как да повишат от 30 до 50% скоростта си на четене

"Умотека" ще учи млади хора как да повишат от 30 до 50% скоростта си на четене Снимка: pixnio.com

Събитието ще акцентира и върху подобряването на когнитивните способности, продуктивността и възможностите на инструменти като сугестопедия и метачетене

На 9 февруари от 17 ч. в Националния дом на студента, София, ще се проведе единственото по рода си събитие, фокусирано върху по-ефективното четене, подобряването на когнитивните способности и продуктивността, съобщава ПР Агенция Кросроудс България ООД. То се нарича “Умотека” и е подходящо както за родители на ученици, така и за всички работещи хора, които имат желание да се развиват, да подобрят своята ефективност и да усвояват по-лесно нови знания. На събитието те ще научат как да повишат скоростта си на четене с висока концентрация и как да подобрят петте си когнитивни показатели.

Днес учещите и работещи хора се сблъскват с предизвикателства като 'burnout' (прегаряне) или т. нар. дидактогения (учебна невроза сред студентите и учениците). Критично важно е тези проблеми да бъдат преодолени, защото могат да доведат до безсъние и редица други проблеми за здравето. Решението е в методи като сугестопедия и метачетене, които повишават креативността, подобряват когнитивните способности и паметта, и допринасят за цялостното постигане на по-ефективни резултати. Именно на тях ще бъде посветено предстоящото ни събитие” - споделя Димитър Караманчев, който е организатор на “Умотека”.

Той е обучен лично от създателя на метода сугестопедия проф. д-р Георги Лозанов, автор е на системата Meta Reading, съосновател на две софтуерни компании и на клуба по предприемачество Start It Smart.

В рамките на събитието ще бъдат използвани методи за учене, които не са типични за училищата. Участниците ще могат например, да се включат в ролева игра и да създадат собствен супергерой. Чрез специално подбрани музика и техники - игри те ще могат да повишат от 30 до 50% скоростта си на четене, възприемане, памет, креативност и цялостното си отношение към процеса на умствен труд и учене.

“Когато говорим за скоростно четене, това не означава непременно бързо, а съзнателно избиране на скоростта, което поддържа концентрацията висока, а от там и другите три показателя. Ключовото при скоростното четене е, че повечето хора не са променяли начина си на четене от 1-ви клас насам, а под 1% от хората въобще знаят нивото си като скорост и възприемане. А има лесни начини да повишат както скоростта, така и възприемането с 30 до 50% и да четат по-продуктивно и най-вече по-приятно” - добавя още Димитър Караманчев.

Още в първата част на събитието участниците ще разберат как да се фокусират в Приоритета си и как да повишат пет свои когнитивни показателя, така че стресът им значително да намалее. Във втората част присъстващите ще имат време за нови контакти със смислени хора, които искат да намалят стреса от процеса на работа или информационното претоварване в ученето. Като част от програмата организаторите са осигурили диджей, poll dance art и други интересни прояви. Посетилите предишните събития са идвали втори и трети път, оценявайки специалната среда от подбрани, интелигентни и смислени хора.

Съдържанието на събитието е структурирано по метода на сугестопедията, което прави преживяването едновременно по-приятно и по-продуктивно. “В състояние на релаксивна концентрация, усвояването на нова информация става с лекота и усмивка. Увереността за опитване на нови умения също расте” - посочва още Димитър Караманчев. До момента той има зад гърба си над 200 курса с повече от 2000 курсиста и резултати - средно с 300% повишаване на пет основни когнитивни показателя.

“Умотека” е ориентирана към практиката и преминавайки през темите, всеки участник има възможност да приложи теорията с кратки игри - предизвикателства, за които директно да получи обратна връзка от лектора и да чуе примери от публиката. Събитието се провежда и с благотворителна кауза - 10% от всички приходи от билети и изложители остават за Народно читалище "Тротоара 2020". 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: