Криминале: кой е всъщност злият гений на Шерлок Холмс

Криминале: кой е всъщност злият гений на Шерлок Холмс Снимка: youtube.com

За да изправи престъпен гений срещу своя гениален детектив, Конан Дойл създава професор Мориарти - и обезсмъртява престъпника Адам Уърт.

Син на немски емигранти в САЩ, на 14 Уърт бяга от дома си, а на 16 е продавач в Ню Йорк. Годината е 1860-та, а според спомените му, това е „първата ми и единствена работа,  която не беше свързана с нарушаване на закона“. През Гражданската война е ранен и го изпращат в болница, където разработва първата си измамна схема – сеща се, че записвайки се войник, е получил $ 1 000 долара и в болницата открива доста самоличности, за да получи премията още четири пъти. „Разминава” му се и дребничкият сержант, известен като „Малкият Адам”, започва своя „университет” на джебчия в Ню Йорк.

Скоро е арестуван за кражба от куриерски дилижанс и е изпратен в Синг Синг за три години, но успява да избяга... през канализацията. „Върти” малък екип джебчии, стига до кражба с взлом и обир на банка, но все още не е в подземния елит. По примера на „ветеранка” в бранша, си създава параван - компания за производство на тоник, от който не продава и капка, но е добра причина да наеме „удобен” офис, с обща стена на гърба на сейфа на BostonBank. През уикендите производителите на тоник тихо пробиват стената, до деня, в който официално отмъкват „най-много” $ 200 000, но според запознати от банката – поне $ 500 000. 

С дела си Малкият Адам потегля за Англия, където новопоявилият се джентълмен Хенри Реймънд започва живот нашироко - наема луксозен апартамент, купува имение и... разгръща престъпния си талант. Създава могъща мрежа от крадци и фалшификатори, като самият той остава в сянка. 

Едва не се проваля, когато залавят по-малкият му брат при опит да фалшифицира чек. Малкият Адам го измъква, но за да не стигне разследването до него, благоразумно заминава за Южна Африка. Започва търговия с модните в Европа щраусови пера, но и тази „стока” споделя съдбата на тоника, а всъщност е прикритие на голям удар - кражба на необработени диаманти. Уърт ги превозва с кораба си до Лондон и ги продава за 90 000 паунда – луди пари за онова време. 

Sherlock and Moriarty are 'absolutely obsessed with each other', confirms  Andrew Scott | The Independent | The Independent
Бенедикт Къмбърбач и Андрю Скот в сериала "Шерлок", излъчен от 2010 до 2017 г., снимка /lanetaneta.com

За разлика от Мориарти, Уърт ограбва и фалшифицира, но е категорично против убийствата. „Ако човек има мозък, няма нужда от насилие“, казва Уърт. Организира приеми, колекционира стари книги и на никого в лондонския елит дори не минава през ума, че новият им приятел е най-опасният престъпник.Не го знае и съпругата му, дъщеря на лондонска вдовица. Уърт плаща образованието ѝ във Франция и след като завършва, „благодетелят” и бенефициентката се женят.

Залавят го през 1892 г., когато изглежда от скука, 48-годишният джентълмен участва в обир на пощенска кола край Лиеж, Белгия. Ловко отворил сейфа, но шофьорът ѝ се появил по-рано от пресметнатото, а Уърт, вярвайки в късмета си, до последната секунда продължил да тъпче  пари в джобовете си – и белезниците щракват. Престъпният гений дълго мотае полицията с различни истории под куп измислени имена. Издава го бивш „колега”, излежаващ присъда в белгийски затвор. От САЩ потвържават самоличността на арестувания и белгийската полиция оповестява, че „арестуваният е Адам Уърт, най-известният престъпник в света“.

Историята му се разчува и в новелите на Конан Дойл се появава професор Мориарти. „Този ​​човек е оплел цял Лондон с мрежите си и никой дори не е чувал за него. Първокласният му ум го издига на недостижима висота в престъпния свят... Блестящо и неразбираемо" – разсъждава Шерлок Холмс за професор Мориарти, очевидно имайки предвид „практиката” на Малкия Адам.

На процеса Уърт признава само грабежа на пощенската кола и твърди, че го е извършил сам. Така след десетилетия бляскав живот и легендарни грабежи, е осъден на 7 години, но за добро поведение лежи само 5. През това време обаче губи жена си, „омаяна” и ограбена от бивш негов партньор, след което полудява и я изпращат в психиатрия, а двете им деца – при брат му в Америка. 

За да отиде при тях – а и не само заради това, след затвора Уърт започва занаята отново. Зареждат се десетки неразрешени случаи на обири в бижутерийни магазини и отново пощенска кола. Накрая събира парите за билет до Америка, където чрез детективска агенция продава за отличната цена от $ 30 000 грижливо съхраняван в сейф трофей от стар обир – портрет на английска аристократка, рисуван от знаменития живописец Томас Гейнсбъроу.

Адам Уърт се завръща в Лондон с децата си и скоро умира тихо в съня си, като праведник - за да оживее отново в новелите на Конан Дойл и редица филми, включително британският сериал с Бенедикт Къмбърбач и филма на Гай Ричи от 2011 г. с Робърт Дауни-Младши.. И в литературата, и в киното, краят на професор Мориарти е по-зловещ от тихата кончина на Адам Уърт, но може би – по-справедлив, според правилата на криминалната драма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: