Новите "умни" очила на Facebook повдигат стари етични въпроси

Новите "умни" очила на Facebook повдигат стари етични въпроси Снимка: buzzfeednews.co

С Ray-Ban Stories, първите умни Facebook-очила, можете и да говорите, и да снимате всичко пред вас – но законно ли е?

Просто трябва да натиснете нужния щифт на рамката или да дадете гласова команда чрез асистент във Facebook – и можете да се обаждате, да правите снимки, да записвате видео със звук до 30 секунди и да правите клипове. 

Освен двете 5-мегапикселови камери, очилата са снабдени с три микрофона и високоговорители. Целта, според компанията, е потребителят да може да заснема всичко, което се случва около него. Сигурно е така, но дали е само това? 

Едва появили се, Ray-Ban Stories вече имат и фенове, и противници. Носенето им определено предизвиква опасения за поверителността и личното пространство. В единия край на рамката има малка светлинна точка, която светва, когато правите снимки или записвате и Facebook смята, че това е достатъчно, за да се защитят правата на околните. Но така ли е? И може ли тази светеща точка да се скрие? Със сигурност... и то с прости средства. 

Правото на личен живот неведнъж е падало в жертва на състезанието между технологичните гиганти. Преди няколко години това доведе до забраната и забравата на очилата Google Glass, след като ползването им на обществени места беше забранено. Ще се случи ли същото и сега? 

Вярно е, че тези очила имат същите качества като смартфоните - устройства, с които също се правят записи на обществени места без разрешението на обектите. И това предоставя много възможности да се накърнят правата им.  

Проблемът с очилата на Facebook е същият, т.е., у потребителите и в начина, по който ще ползват записания материал - дали ще им служи за лична употреба или ще плъзне по света чрез социалните мрежи. Нещо като „може да го направиш, но не може да го ползваш” – кой би повярвал, че някой ще спазва това?!? 

В момента Facebook-очилата с цена около € 250, излизат на пазарите в САЩ, Канада и Австралия, но също така в Ирландия и Италия, където се прилага Общият европейски регламент за защита на личните данни

Очилата могат да съхраняват 30 видеоклипа и до 500 снимки. След това целият материал може да бъде изтеглен в приложението Facebook View, което е достъпно както в Play Store, така и в App Store и ви позволява да редактирате съдържанието и да го споделяте в социални мрежи като Facebook, Instagram или WhatsApp, Целите на подобни упражнения би могъл да знае само създателят на съдържанието, но последствията за обектите са непредвидими и в много случаи зловредни

Всъщност, историята е стара – не убива боздуганът (стрелата, сабята, камата, пушката и т.н.) – убива ръката, която стоварва удара, опъва тетивата, забива острието или се цели в жертвата си с най-съвършен оптически мерник. 

Така че, не чупете машините – тази револция мина и не успя. А какво да се прави? Въпрос без отговор. Защото няма технология, която да ни направи безусловно почтени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: