Разузнаването на САЩ е против забраната на "вратички" в закона за следене на телефоните

Разузнаването на САЩ е против забраната на "вратички" в закона за следене на телефоните Снимка: ferra.ru

Ето защо законът все още не е приет

Опитите на американските законодатели да забранят на държавните органи да следят гражданите без заповед за обиск се сблъскват с вътрешното противопоставяне на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, една от най-големите спецслужби в страната.

За това съобщава Wired.

Предполагаемата поправка има за цел да забрани на ведомствата, включително и на АНС, да получават данни от компаниите за местоположение, без да имат съответна заповед в съда.

Поправката беше одобрена от Камарата на представителите при гласуването в хода на разглеждането на Закона за бюджетните кредити за националната отбрана - най-важния законопроект, който определя бюджета на Пентагона. В Сената обаче все още продължават преговорите за това, какви разпоредби ще бъдат включени в тяхната версия на законопроекта.

Този законопроект скоро ще бъде внесен отново в Сената.

Американците са все по-загрижени за защитата на конституционните им права в ераа на цифровизацията и законодателното осигуряване на гаранции срещу изземването на данни от страна на правителството намира широка подкрепа сред населението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: