Русия е готова да преговаря с Украйна, казва Лавров, но...

Русия е готова да преговаря с Украйна, казва Лавров, но... Снимка: atlanticcouncil.org

„Решение ще се намери, но ние ще продължим военната операция дори по време на руско-украинските преговори и дори при подписано мирно споразумение с Украйна, ще доведем докрай демилитаризацията на страната“...

Едва ли някой би коментирал безочието на тази позиция. Вчерашното интервю на Лавров пред чуждестранни медии беше излъчено от ТАСС. В думите му има много - и лъжи, и фалшиви постановки, и овехтели лозунги, и шпиономания, и неясен "световен заговор", и болна представа за „световната сцена”. Липсва реализъм, честност и морал.

"Украинският екип... те със сигурност получават инструкции от Вашингтон, няма съмнение, че тази страна изобщо не е независима". Очевидно Москва ще я направи такава, избивайки цивилни граждани.

"Американците покориха Европа. Историята със Северен поток-2 отлично показа какво е истинското място на Европейския съюз на световната сцена". Историята със Северен поток-2 всъщност отлично показва къде Русия я стиска валенката.

"Когато се отправят искания от западни столици, на световната сцена се създава картина като в Холивуд: има абсолютно зло и абсолютно добро и абсолютното добро, разбира се, е героят който е и сценарист на този екшън. За съжаление, сигурен съм, че тази истерия ще премине".

Русия наричаше "истерия" предвижданията на западните държави, че ще започне война с цел да свали законното украинско правителство и да постави свое марионетно. И Владимир Путин, и Сергей Лавров многократно отрекоха това. Кой лъже не е въпрос на съмнение.

Снимка - foreignpolicy.com

За девети ден Русия продължава военната агресия в Украйна, започната по заповед на Владимир Путин на 24 февруари. Руските власти я наричат ​​"специална военна операция" за защита на хората "от геноцид".  През всичките тези дни Русия обстрелва не само военни обекти, но и жилищни райони в Украйна, включително райони с рускоезично население.

Съветът на Европа изключи Русия. Заедно с финансовите и промишлени активи на Руската федерация, Путин и Лавров са включени персонално в санкциите на САЩ, Европейският съюз и Великобритания – „гнилият запад”, където те и приближените им държат„спестяванията” си. Почти цялото въздушно пространство е затворено за Русия. 

В отговор Путин приведе ядрените сили на страната в режим на специална готовност. Това руските управляващи не наричат "истерия" - и то не е. Това е обикновено зло. Руски телевизионен водещ на държавен канал дори каза - "Да, това може да унищожи света - но защо ни е свят без Русия?" Зловещи мисли от зловеща система.

Украйна се съпротивлява единно и упорито. На доброволци са раздадени 40 000 автомата и нито един от тях не се обърна срещу правителството, обявено от Путин за „нацисти, бандеровци и наркомани”.

Снощи президентът на Украйна Владимир Зеленски отново призова Владимир Путин на разговор: „Какво искаш от нас? Махни се от нашата земя. Ако не искаш да си тръгнеш сега, седни с мен на масата за преговори. Само не на 30 метра, както с Макрон и Шолц - аз съм съсед! Не хапя. Аз съм нормален човек, седни с мен, говори, от какво те е страх?"

Светът помага на Украйна с военна техника, а ЕП прие молбата ѝ за присъединяване към Евросъюза. Заявки за членство в ЕС подадоха Грузия и Молдова. Русия продължава да жертва войниците си и да арестува протестиращите срещу войната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: