Главният лекар на родилен дом в Киев разказва как работи в условия на война

Главният лекар на родилен дом в Киев разказва как работи в условия на война

Бяхме ли готови за война? Разбира се, че никой не е готов. Но сме готови да работим в екстремни условия, казва д-р Дмитрий Говсеев.

Родилната зала е в мазето. Там е и реанимацията с един пациент, който се роди преди войната, на две седмици е. В другите болници педиатриите  са в мазетата.

Бомбоубежището е още от съветско време, има много изходи. Имаме независим източник на електричество и независим дизел генератор, отделно кислороден концентратор в двора. Имаме собствен котел, така че имаме вода и топлина.

На 25 и 26 имахме раждания по време на бомбардировките. Един лекар трябва да може да акушира  при всякакви условия, дори на пода. Оперирал съм на пода. Хората планираха да раждат в най-добрия родилен дом, а сега раждат в мазето му. 

Може да бъде изображение с 4 души, дете и изправени хора
Снимка - cgtn.com

Навсякъде сме обозначили родилните домове много ясно. Но това изобщо не смути руските войски и вчера бомбардираха частния родилен дом "Адонис", на 30 километра от Киев. Не го сринаха, но снарядът удари предната част. Слава Богу, няма пострадали, жените бяха изведени.

Знам, че украинската армия ще ни защитава до последно. Но ако докарат ранен руски войник, той ще получи помощ. За нас като лекари няма зачение какъв е пациентът. И дума не може да става, разбира се, че ще му помогнем.

Може да е близък план на човек, дете, изправен и на открито
Снимка - cgtn.com

Само около 10% - 15% от персонала си тръгна - млади семейства с малки деца, разбираемо е. Всички други сме тук. Не съм излизал от болницата от 24 февуари. Спя в кабинета.

Чудя се защо Русия бомбардира Харков - всеки знае, че това е „малката Москва”, почти всички са руснаци. Борят се с "нацисти" и "бандеровци", а бомбардират руски град. Сложно е в 21 век да се обясни с логика бомбардировка на градски квартали и болници или граждански разстрели. Казват, че така се опитват да ни спасят...

Може да бъде изображение с човек, дете и на открито
Снимка - cgtn.com

Както виждате, с вас говорим на руски. Уважавам Ви и говоря на език, който разбирате. Ние сме свободни хора. Да си тръгна? Физически мога, но няма да го направя. Цялата болица гледа към мен...

Поместените откъси са от интервю на д-р Дмитрий Говсеев за theins.ru. Снимките на бежанците са на китайския новинарски сайт cgtn.com.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: