Властите в Лисабон са предавали на чужди посолства лични данни на участници в протести

Властите в Лисабон са предавали на чужди посолства лични данни на участници в протести Снимка: dreamstime.com

Миналата седмица организаторка на протест в Лисабон заяви, че личните ѝ данни са били споделени с руското посолство в Португалия. Жената, която има двойно руско-португалско гражданство, сега се опасява, че може да ѝ бъде отказано влизане в Русия, съобщава BBC.

Има оплаквания и от други участници в протести, които са били заснети да протестират и след като са били идентифицирани, данните за самоличността им са били предавани на съответните посолства, вероятно след поискване.

Според кмета на Лисабон Фернандо Медина, след сигнали от засегнати е извършена проверка, която е установила, че от 2012 г. насам има 182 такива „споделяния”, но като незаконни той подчерта изрично 52 случая от периода 2018 – 2019, т.е. след влизането в сила на Общия регламент за защита на данните в ЕС, който, считано от 25 май 2018 г., забранява разгласяването на подобна информация 

Няма официално посочени посолства, свързани с нарушенията, но медиите съобщават за Китай, Израел и Русия. До момента техни представители не са коментирали въпроса. 

Кметът на Лисабон се извини публично и каза, че служителят, отговарящ за защитата на данните, ще бъде освободен.

„Това беше неадекватна политика, която не трябваше да се случва", казва в изявлението си 48-годишният Фернандо Медина.

Сега самият той е под натиск да подаде оставка. Фернандо Медина е кмет на португалската столица от 2015 г., след две години стаж като заместник-кмет. Той е представител на социалистите, чиято партия печели кметския стол в Лисабон от 2007 г. насам.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: