Египетската полиция лови нарушители на морала с приложение за запознанства

Египетската полиция лови нарушители на морала с приложение за запознанства Снимка: cuindependent.com

Необичайното използване на технологията е насочени предимно срещу хора с нетрадиционна сексуална ориентация.

Разследване на BBC намери доказателства, че египетските власти използват популярните приложения за запознанства в мобилните мрежи и социалните платформи, за да „примамят” заподозрени в „разврат”, като ги подвеждат да се разкрият пред полицай под прикритие или информатор. 

В Египет няма изричен закон срещу хомосексуалността, но разследването установи, че тази общност е основен обект за криминализиране. От предоставените преписи на полицейски доклади за арести, се вижда, че чрез приложенията за запознанства, полицаи настоятелно търсят срещи онлайн и в някои случаи фабрикуват доказателства, набелязвайки основно хора с нетрадиционна сексуална ориентация, или просто "неудобни".

Записан разговор между полицейски служител под прикритие и потребител на приложението за запознанства WhosHere, показва как полицаят упорито склонява потребителя, който "живее с мама и татко",  да се срещнат. В последствие младежът е арестуван.

Дори да не е констатиран „разврат”, самият факт, че някой използва приложенията (независимо от сексуалната му ориентация), може да бъде основание за арест по обвинение за подбуждане към разврат или нарушаване на законите за обществен морал в Египет.

Не само египтяни са обект на прицел. В един запис полицията описва идентифицирането на чужденец, ползващ популярно приложение за гей запознанства Grindr. След като информатор го ангажира в разговор, според полицейската стенограма, чужденецът е признал "своята перверзия и желанието си да участва в разврат безплатно”, като е изпратил снимки „на себе си и тялото си". Въпросният човек, пожелал анонимност, казва пред BBC, че впоследствие е бил арестуван, обвинен в "разврат" идепортиран.

Египет е един от най-важните стратегически съюзници на западните държави в Близкия изток и всяка година получава милиарди долари подкрепа от САЩ и ЕС. Милиони западни туристи посещават страната, а Обединеното кралство обучава египетски полицейски сили чрез ООН. Изглежда обаче, че толерантността на западните общества, включително британското, не е предмет на обучението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: