Фейсбук – от контактите между хората до изкуствения интелект

Фейсбук – от контактите между хората до изкуствения интелект Снимка: pixabay.com

Ако днес попитате едно дете „Какво е Фейсбук”, дори няма да отговори на такъв „тъп" въпрос

А ако нямате профил във Фейсбук, дори и най-близките ви в най-добрия случай ще ви сметнат за чудаци. Фейсбук обаче далеч не е само социална медия или цифрово пространство за виртуални срещи, приятелски (или не) пререкания, споделяне на мисли и снимки, организиране на (протестни) групи и отбелязване на обществени и лични празници, без да си даваме труда да направим конкретни физически усилия за това. Във Фейсбук, освен програмисти и администратори, работят и много от най-добрите учени на света.

Естествено, във вниманието на огромната корпорация е и изкуственият интелект (AI). Затова е създадено и специалното подразделение FAIR - Facebook AI Research, или лаборатория за изследване на изкуствения интелект, част от по-големия отдел Facebook AI. Проектът започва през 2013 г. и оттогава се ръководи от Ян льо Кун (Yann LeCun)френски компютърен учен, носител на най-престижната награда за постижения в информатиката - Turing Award, който работи в областта на машинното обучение, компютърното зрение, мобилната роботика и изчислителната невробиология. Привлечен е към екипа на Facebook AI лично от Марк Зукърбърг и освен научен ръководител на FAIR е и вицепрезидент на компанията. 

FAIR разполага с осем филиала – в Калифорния, Сиатъл, Питсбърг, Ню Йорк, Монреал, Лондон, Тел Авив и Париж, разказва cnbc.com. Изборът на тези локации е предопределен отчасти и заради факта, че там се намират най-добрите университети, които се занимават с изкуствен интелект. Това улеснява обмена на информация и студенти, както и сътрудничеството в общи проекти. 

Парижкият филиал на FAIR в момента е един от най-големите, с над 80 души научен екип. В него се разработват машинното (компютърно) зрение, в т.ч. 3D визуална реконструкция на всякакви фигури, самообучаващи се изкуствени и невронни мрежи, обработка на големи масиви цифрови данни, обработка и разчитане на видео, модели за генериране на данни. 

FAIR привличат сътрудниците си по различни начини и ги подбират напълно равнопоставено. Информират се за интересите на студентите и докторантите в съответните университети-инкубатори и предлагат на най-добрите от тях да участват в разработване на проекти, обикновено като стаж през лятната ваканциия. Наблюдават развитието им и преценяват дали да ги привлекат. Обявяват се и конкурси. Известните, утвърдени учени в областта на изкуствения интелект, разбира се, се канят специално. Но и за студентите, и за докторантите, и за професорите важи един главен критерий – важна е не само добрата научна репутация и желанието да се правят изследвания, но и добрият усет за избор на перспективни, практически приложими научни теми. 

Голяма част от резултатите на учените, които работят във FAIR, се публикуват, достъпни са свободно и се използват доста активно. Фейсбук например е един от създателите на библиотеката PyTorch – един от основните инструменти за обучение на невронни мрежи. Много популярни са и библиотеките на Фейсбук за откриване и разпознаване на обекти и 3D реконструкции. От свободно достъпната научна база данни на Фейсбук се ползват екипи на научни проекти, стартъпи, разработчици, студенти и въобще всеки, който се интересува.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: