Естественият подбор: кои оцеляват - най-силните или най-атрактивните?

Естественият подбор: кои оцеляват - най-силните или  най-атрактивните? Снимка: .flickr.com

Този баланс е един от еволюционите процеси, които занимават учените още от времето на Дарвин.

Така например, експертите-зоолози не могат да си обяснят външния вид на мъжките пауни – разкошните пера на опашката им ги правят не само по-забележими за хищниците, но и почти неспособни да избягат от тях. 

Ново проучване открива доказателства, че за тази стара загадка има данни още от периода на ранната креда. Откритието се основава на изкопаеми останки от птица, която е имала на опашката си чифт сложно разположени пера, дълги един път и половина повече от тялото ѝ. Според учените, това е ясно доказателство, че понякога еволюцията не е свързана толкова с оцеляването на най-силните, а по-скоро с оцеляването на най-секси екземплярите.

Вкаменелостите са открити в североизточен Китай, в пласт на 120-милиона години. Новооткритото изкопаемо перното е с размерите на синя сойка (Cyanocitta cristata), но с много необичайна опашка.

„Досега не сме виждали подобна комбинация от различни по вид пера на опашката при изкопаеми птици. В основата на опашката имаше ветрило от къси пера и след това два изключително дълги шлейфа, тръгващи от гръбначния стълб и оперени в края”, казва Джингмай О’Конър, палеонтолог от екипа учени. 

Снимка - ebird.org

Съчетанието от къса ветрилообразна опашка и две дълги пера се среща и при някои съвременни пернати като Нектарниковите птици от сем. Врабчободобни и кветцалите от сем. Трогонови. Според О’Конър и неговите колеги, тази особена опашка е доказателства за процеси на естествен подбор по сексуален признак при птици от много стар праисторически период. 

Според учените, късата ветрилообразна опашка е функционална като аеродинамика и помага на птиците в летенето, докато дългите пера вероятно са само „показен” белег, с единствената функция да привлича потенциални партньорки. 

Изследователите смятат, че това е ярък, но в много случаи пагубен атрибут и ако едно животно може да оцелее с него, това е силен знак, че го бива. 

„Виждайки мъжки с толкова глупаво разположени, но атрактивни пера, една женска птица би си помислила: „Леле, щом може да оцелее с такава нелепа опашка, наистина трябва да има добри гени”, шегуват се учените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: