Разходка на сушата в компанията на акули

Разходка на сушата в компанията на акули Снимка: livescience.com

Звучи като кошмар, но учените изследват вид акули, които са развили тази способност.

Младите представители на вида Epaulette могат да влизат и излизат от водата с помощта на своите перки с форма на гребло. Според учените, това е еволюция, която „разбива всички правила за оцеляване“.

Но не е нужно да се лишавате от крайбрежните разходки, коментира Euronews - тези редки същества оцеляват в плитчините и на сушата, хранейки се с червеи, малки риби и ракообразни, без да нападат хора.

Акулите Epaulette живеят в районите около южните зони на Големия бариерен риф в Австралия, но се срещат и в Индонезия, Папуа Нова Гвинея и дори около Флорида. При мощните приливи акулите лесно попадат в капана на плитчините и еволюирайки, са развили две способности: могат до два часа да се справя без кислорода във водата и да пълзят с помощта на перките си.

Учените в Атлантическия университет във Флорида изследват как се променят способностите за ходене и плуване в ранното развитие на акулите Epaulette. Изследването е установило, че малките акули се излюпват с храната си - торбичка с жълтък в коремчетата, която заобля формата им, но не се отразява на бързината на движението им. Щом поотраснат обаче, младите акули започват сами да ловуват - във водата или на сушата, според обстоятелствата.

Акулите използват ходенето и за да „маневрират в малките цепнатини в рифовете и в плитчините, за да избегнат въздушни и водни хищници“, казва д-р Мариан Е. Портър, ръководител на изследването и подчертава, че способността им да ходят е резултат от „предизвикателните условия на околната среда“. 

Сега учените подготвят по-нататъшното си проучване, за да изследват други еволюционни посоки, предвид че климатичните промени ще поставят и нови предизвикателства пред морските видове в бъдеще.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: