Доказателства за менопауза при шимпанзета преобръщат представите за човешката еволюция

Доказателства за менопауза при шимпанзета преобръщат представите за човешката еволюция

Периодът на менопауза досега е наблюдаван само при хора и при няколко вида китове

Изследване, публикувано в сп. Science разглежда демографски и ендокринни данни в дълго изследвана популация от шимпанзета в Уганда и открива ясни доказателства за менопауза при женски екземпляри на възраст над 50 години. За разлика от хората и китовете обаче, тези шимпанзета в постпродуктивна възраст не участват в отглеждането на родственото потомство в тази популация, което предполага, че развитието им се движи от различен процес. 

Данните от нашите близки роднини – примати са особено ценни за възстановяването и причинно-следственото моделиране на еволюцията и историята на човешкия живот. Проучването на популацията шимпанзета в Уганда предоставя  демографски и хормонални данни, чрез които учените изследват продължителността на живота след репродуктивния период и основните физиологични механизми при шимпанзетата, които, заедно с маймуните бонобо, са най-близките живи роднини на хората.

В Националния парк Кибале в Уганда, учени са изследвали нивата на смъртност и плодовитост на 185 женски шимпанзета на възраст от 14 до 67 години в продължение на 21 години и са установили, че както при хората и други популации шимпанзета, след 30-годишна възраст плодовитостта намалява. Хормоналният баланс също се развива по начин, подобен на хората, за да достигне до менопауза след около 50 годишна възраст. 

Уникалното в случая е, че след менопаузата шимпанзетата в Кибале живеят още около 20 години в дивата природа, което засега е наблюдавано само при домашни любимци или в зоопаркове, но при сериозни грижи, храна, лечение и отсъствие на хищници. 

Уникално е също отсъствието на т. нар. „хипотеза баба”, която предполага, че еволюционният принос на жените след репродуктивните им години е да помагат при отглеждането на потомството. Но възрастните женски шимпанзета живеят отделно от „семействата” си, така че в случая „хипотезата баба“ не работи. Затова учените търсят друго еволюционно обяснение, изясняващо дългият живот на женските шимпанзета след репродуктивния им период. И това обяснение може би ще приближи вида им още повече до хората. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: