Рядък вид акула разполага с гарантирани възможности за размножаване

Рядък вид акула разполага с гарантирани възможности за размножаване Снимка: dailymail.co.uk

Мъжките акули-призраци имат три полови органа - два осеменителни в слабините и едно секс-пипало на главата, докато женските са с две матки.

Наричат този вид акула-призрак, риба-плъх и дори риба-заек – заради големите „уши” и изпъкналите зъби, които обаче не са така опасни като острите резци на роднините ѝ. Всъщност, еволюционно линията на акулите-призраци се е отклонила от вида на акулите преди около 400 милиона години.

Видът е слабо изучен, защото призрачните акули живеят на океанското дъно, на над 500 м дълбочина. Знае се, че достигат на дължина от 60 см до 2 м и се хранят с това, което намират на дъното – морски червеи, морски таралежи, раци и мекотели. 

Също като опасните си роднини, акулите-призраци използват електрорецепция, която им помага да уловят електрическия ток на други организми, за да търсят плячката си в тъмнината, тъй като на тази дълбочина практически няма естествена светлина.

Природата е улеснила размножаването на този рядък вид. Мъжките акули-призраци имат прибиращо се секс-пипало на главите си. Този полов орган задържа женската на място по време на копулация, докато други два приклещващи органа в тазовата област осеменяват двете ѝ матки. Женската снася две издължени яйцеподобни капсули, в които ембрионите се хранят с яйчен жълтък и се развиват, докато дойде време да се излюпят. 

Затова учени от Националния институт за водни и атмосферни изследвания и рибарство на Нова Зеландия бяха категорични, че бебето акула-призрак, което неотдавна откриха на 1200 м. дълбочина се е излюпило съвсем скоро, тъй като коремчето му още било пълно с яйчен жълтък, съобщава euronews.com.

Находката бързо се превърна в хит за научния свят, тъй като е невероятно рядка. Повечето известни дълбоководни акули-призраци са възрастни екземпляри, а за новородени има само редки съобщения, така че за тях се знае много малко.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: