Милиарди години еволюция на Земята в 4 минути видео


Дейвид Робъртс е създал специална симулация, която перфектно демонстрира еволюцията на нашата планета

Известният програмист и художник показва пламтяща протопланета, постепенно превръщаща се в Земята, която виждаме днес, съобщава  Daily Mail.

Всичко започва преди около 4,5 милиарда години. Тогава температурата на Земята е била невероятно висока, защото това е била просто протопланета с нестабилна кора. На повърхността през цялото време изригват огромен брой вулкани, а самата Земя е  атакувана постоянно от астероиди. Подобна ситуация в момента се наблюдава на друга планета в Слънчевата система - Венера.

След това постепенно започват да се образуват тектоничните плочи, появяват се континенти и океани. Сформирането им започва  преди около 3,8 милиарда години. Суперконтинентът Пангея е съществувал преди около 300 милиона години и след това се разделя на части. По -нататъшното развитие се забавя. Можете да видите как денят и нощта се появяват на Земята поради факта, че повърхността практически спира да се движи.

В самия край, на цялата планета се появява светлина, възникнала от дейността на човечеството, но после тя изгасва. 

Ето какъв може да бъде краят на съществуването на планетата, според Робъртс, ако хората не спрат да унищожават Земята, нейните ресурси и околната среда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: