„Пие като хамстер”

„Пие като хамстер” Снимка: artfido.com

Изглежда така трябва да звучи обвинението към заклетите любители на алкохола, след като учени установиха невероятната устойчивост на симпаничните гризачи към спиртни напитки.

След кучетата и котките, хамстерите са сред най-обичаните и широко разпространени домашни любимци. Въпреки това дори не подозираме тяхната „супер сила“ - тези сладки и плодовити животинки могат да устоят на свръхчовешки количества алкохол, повече от достатъчни, за да убият човек. Оказва се, че хамстерите могат да изпият еквивалента на 21 бутилки вино на ден, без да им мигне окото.

Д-р Том Лоутън, консултант по интензивно лечение в Брадфордския институт за здравни изследвания (Великобритания) цитира в Twitter някои свои проучвания, посветени на изключителната способност на тези очарователни животни. Изследвайки вродената им привързаност към алкохола, ученият развива две хипотези за устойчивостта им.

От една страна, калорийното съдържание на алкохола е близко до това на мазнините  и хамстерите явно го ценят като храна, която им помага да се „закръглят”, за да се изправят пред суровите зими. От друга страна, гризачите имат навика да се подготвят за тежкия зимен сезон и складират в дупките си плодове. Запасите им ферментират и вероятно хамстерите са се приспособили, развивяйки устойчивост към алкохолните изпарения, отделяни от хранителните запаси в слабо проветривите им къщурки. 

Предразположението на хамстерите към алкохола е доказано и експериментално, както сочат проучвания, публикувани в „Physiology & Behavior” и „Behavioral Process”. Проведените експерименти с най-разпространения от двайсетте вида хамстери - сирийски златен хамстер, показват, че животните предпочитат алкохола пред водата и са склонни да намалят приема му само при наличие на  шоколадов млечен шейк или богата на мазнини храна. 

Зад тази невероятна резистентност към алкохола (до 20 грама етанол на килограм тегло на ден) е свързана с факта, че хамстерите притежават страхотен черен дроб, еволюирал така, че да филтрира алкохола и да го разгражда и съответно - да не попада в кръвообръщението. Правени са експерименти, като на хамстери е инжектиран алкохол директно в кръвотока, без да преминава през черния дроб и в тези случаи животинките са демонстрирали известните на всички алкохолни последствия – дезориентиране и загуба на равновесие. 

Така че у дома дръжте алкохола далеч не само от децата, но и от домашните им любимци, ако сте избрали хамстери.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: