Необичаен симптом е показател за проблеми със сърцето

Необичаен симптом е показател за проблеми със сърцето Снимка: lenta.ru

Daily Express: изтръпване и слабост в крайниците говорят за високо ниво на холестерола

Внезапно изтръпване и слабост в ръцете или краката могат да говорят за високо ниво на холестерола в кръвта, което може да доведе до проблеми със сърцето. За такъв необичаен симптом пише вестник Daily Express, позовавайки се на експерти от медицинското учреждение Mayo Clinic.

Също така в материала се разкрива, че слабостта и изтръпването в крайниците не са директни симптоми на повишен холестерол. В същото време експертите отбелязват, че атеросклерозата се появява, когато артериите са блокирани с мазнини, холестерол и други вещества. Изтръпването в крайниците се случва, когато плаките се натрупват в артериите, водещи до мозъка.

Точното ниво на холестерола в кръвта може да се установи само с помощта на кръвни изследвания. Обаче лекарите смятат, че към повишен холестерол също така могат да насочват такива симптоми, като неясен и неразбираем говор, временнана загуба на зрение в едното око или проблеми с мускулите на лицето.

Специалистите подчертават, че при много пациенти нивото на холестерол е повишено в резултат на диета с високо съдържание на наситени мазнини и транс маз

Кардиолозите съветват пациентите с висок холестерол да карат колело или да се занимават на велоергометър поне по половин час на ден. Според специалистите, добрата физическа активност дава по-голям ефект от лекарствата. Комбинирането на колоезденето с правилната диета може да намали холестерола с 20-30 процента за сметка на отслабването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: