Учени установиха коя диета спасява организма от опасни възпаления

Учени установиха коя диета спасява организма от опасни възпаления

Увеличаване на консумацията на модерните сега храни, съдържащи фибри, не са достатъчна защита

Екип от Станфордската медицинска школа доказа, че диетата, богата на ферментирали продукти, увеличава разнообразието на чревните микроорганизми и по този начин намалява биомаркерите на възпаленията. За това се съобщава в MedicalXpress.

В проведеното клинично изследване 36 здрави възрастни били разпределени на случаен принцип и поставени на 10-седмична диета, която включвала или ферментирали продукти, или храни с високо съдържание на фибри. Двете диети влияят различно върху микробите в червата и оттам - върху имунната система. 

Консумацията на такива продукти като кисело мляко, кефир, ферментирала извара, кимчи и други ферментирали зеленчуци, а също и на чаена гъба, довело до увеличение на общото разнообразие на микроорганизмите в червата. 

Освен това четири вида имунни клетки, насърчаващи възпаленията, показали по-малка активност в организмите на хората, които употребявали ферментирали хранителни продукти. Нивото на 19 възпалителни белтъци, измерени в кръвните проби, също се понижило. Един от тези белтъци - интерлейкин-6, е свързан с такова опасно състояние, каквото е ревматоидният артрит, диабет Тип 2 и хроничният стрес. 

Обратното – нито един от 19-те възпалителни белтъка не намалил равнището си при участниците, спазващи диета с високо съдържание на фибри – бобови, семена, орехи, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Средно при тях разнообразието на чревните микроорганизми оставало стабилно. 

Данните показват, че само едното увеличаване на консумацията на фибри за кратко време не е достатъчно за увеличението на разнообразието на микроорганизми и спасението на тялото от възпалителни процеси. 

Бел. ред.: Колко полезни и важни за здравето са ферментиралите храни са знаели някои знаменити личности от ерата на Великите географски открития. Тогава моряците масово са боледували и умирали от скорбут. Но някои капитани са качвали на корабите си каци с… кисело зеле. И екипажите им живи и здрави обиколили света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: