Как да предпазим сърцето си в жегите: 5 съвета от американски кардиолози

Как да предпазим сърцето си в жегите: 5 съвета от американски кардиолози Снимка: https://pixabay.com/

Американската асоциация по кардиология публикува препоръки за хора над 50 години, които страдат от сърдечни заболявания или са с наднормено тегло

Специалистите припомнят, че когато температурата на околната среда е висока, тялото се опитва да се охлади, като преразпределя повече кръв от вътрешните органи към кожата. Това може да увеличи натоварването на сърцето.

Ако имате сърдечно заболяване, вече сте над 50 години и сте с наднормено тегло, трябва да вземете специални предпазни мерки, за да защитите сърцето си“, казва Доналд Лойд-Джоунс от Североизточния университет, говорител на Американската сърдечна асоциация.

Лойд-Джоунс посочва, че много от лекарствата могат да изострят ефекта на топлината върху тялото и да допринесат за влошаване на състоянието. Той подчерта, че въпреки това приемът им не трябва да се прекъсва.

5 правила от Американската асоциация по кардиология:

    Гледайте часовника. Най-добре е да не стоите навън, когато слънцето е най-силно – между обяд и 18 часа.
    Облечете се подходящо. Дрехите трябва да са леки, леки, дишащи материи (памук или модерни материали, които отблъскват потта). Към това трябва да се добавят шапка и слънчеви очила. Слънцезащитният крем с фактор най-малко 15 трябва да се нанася върху откритата кожа.
    Пийте вода. Трябва да изпиете две чаши вода преди излизане, по време или по време на разходка. Трябва да се избягват напитки, съдържащи алкохол или кофеин.
    Правете почивки. На сенчести места можете да спрете за няколко минути, да пиете вода и след това да продължите по пътя си.

    Следвайте инструкциите на Вашия лекар.

Важно е да знаете признаците, които показват прегряване. Симптоми на топлинно претоварване:

    главоболие,
    силно изпотяване,
    студена и мокра кожа, втрисане,
    замаяност, припадък,
    слаб и ускорен пулс
    мускулни крампи,
    учестено дишане,
    гадене, повръщане.

Когато се появят, трябва да намерите хладно място, да спрете да ходите и да се охладите бързо – с хладен душ или напитки. От Асоциацията напомнят, че топлинното изтощение може да наложи спешна медицинска интервенция.

Бъдете здрави!
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: