Express: Честите посещения на тоалетната може да са сигнали за проблеми със сърцето

Express: Честите посещения на тоалетната може да са сигнали за проблеми със сърцето Снимка: https://pixabay.com/

Предвестници на сърдечни проблеми могат да бъдат "деликатни" симптоми - неизправности в червата, които са 80% отговорни за състоянието на нашата имунна система

 Честото ходене до тоалетна може да се окаже такъв „сигнал за тревога“, пише Express, позовавайки се на проучвания на китайски лекари.

Китайски лекари са изследвали медицинските досиета на около 500 000 души на възраст от 30 до 79 години, които не са били диагностицирани с рак, сърдечни заболявания или инсулт.

Ако организмът работи нормално, изхожданията се случват веднъж на ден - обикновено сутрин, показват резултатите от изследването. Ако човек е свикнал да изпразва червата си два пъти на ден или по-често, той има повишен риск от развитие на коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и други заболявания, в сравнение с контролната група.

От своя страна най-ниската честота на посещение на тоалетната (по-малко от три пъти седмично) също е неблагоприятен симптом - в този случай се увеличават рисковете от коронарна болест на сърцето, исхемичен инсулт и увреждане на бъбреците.

Според статистиката на Световната здравна организация сърдечните заболявания вече трето десетилетие са водеща причина за смъртност в света.

В същото време рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания може да бъде намален както чрез избягване на храни, съдържащи трансмазнини или изкуствени подсладители, така и чрез включване в диетата на такива вкусни плодове като банани или касис.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: