Ако сърцето е мускул, защо не се уморява?

Ако сърцето е мускул, защо не се уморява? Снимка: faktodrom.com

Сърдечният мускул (миокардът) се различава по структура от скелетните мускули и мускулите на гладката мускулатура

Строго погледнато, сърцето е кух орган, който почти изцяло се състои от мускулна тъкан. Сърдечният мускул започва да работи през третата седмица на ембрионалното развитие и спира да се съкращава само в края на живота ни, без да спира през цялото това време нито за секунда. Всички знаем какво е мускулна умора след физически натоварвания, но каква е причината за такава работоспособност на сърдечния мускул и защо той никога не се уморява?

Оказва се, че сърдечният мускул (миокардът) се различава по структура от скелетните мускули и мускулите на гладката мускулатура. Клетките на миокарда имат по-висока концентрация на митохондрии (т.нар. енергийни станции), които произвеждат АТФ и осигуряват производството на енергия за жизнената дейност на целия организъм. С други думи, клетките на сърдечния мускул произвеждат и консумират много повече енергия, отколкото които и други клетки в нашия организъм. Именно поради това сърцето е способно да работи без прекъсване и при това да не се уморява.

На всички е известно, че основният виновник за мускулната умора е млечната киселина (или по-скоро нейната сол - лактат). Именно лактатът причинява синдрома на болката след дълго физическо натоварване. Но за сърдечния мускул лактатът изобщо не е страшен. Това е така, защото сърдечният мускул е много по-добре снабден с кислород. Той е обвит в гъста мрежа от капиляри, които постоянно носят наситена с кислород кръв. Интензивното кислородно хранене на сърдечния мускул позволява всички митохондрии да работят правилно, без да ги замърсява с млечна киселина.

Възниква въпросът: може ли е да се източи сърцето? Като цяло сърцето няма програмиран брой съкращения. Ако здравето и състоянието на съдовете позволяват, то може да работи и 100, и 200 години. Физическите натоварвания също не могат да изтощят сърцето - напротив, те само ще го укрепят. Но е важно да запомните, че всяко натоварване е полезно в умерени количества. Ако принуждавате организма си да работи свръх възможностите си, можете да нанесете непоправими щети на сърцето и организма като цяло. Бъдете здрави и пазете сърцето си - та нали то работи неуморно и прави около 30 000 000 съкращения само за една година от живота ни!

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: