Екстремно студените зими са свързани с топенето на арктическите ледове

Екстремно студените зими са свързани с топенето на арктическите ледове

Учените изясниха коя е причината за екстремното зимно време в Северното полукълбо

Учени от департамента за науки за околната среда, Земята и атмосферата на Масачузетския технологичен университет, заедно с колегите си от Еврейския университет в Ерусалим, в нова научна работа изследваха как се е променял стратосферния полярен вихър през последните четиридесет години.

Полярният вихър е област на силни ветрове високо в атмосферата, която задържа студения въздух около арктическите региони. Изследователите откриха пряка връзка между бързото затопляне в Арктика и последиците от него, затова морският лед започва да намалява, а снежната покривка в Евразия, напротив, се увеличава.

Типичният полярен вихър има вид на кръгова клетка за циркулация, но напоследък е придобил разтегнат вид: авторите решават да изяснят причините за този процес.

По време на изследването те проследяват как е протекъл този процес. Учените изясняват, че излишната енергия на евразийската вълна се отразява от полярния вихър и се поглъща, подобно на североамериканската вълна с високо налягане над Аляска и северна част на Тихия океан и ниско налягане над източната част на Северна Америка. Затова поради енергията на двете вълни вероятността от екстремни температури и метеорологични условия се увеличава.

"Миналата зима силната студена вълна в Тексас предизвика спорове за това, може ли изменението на климата да допринесе за по-суровото зимно време. Обаче досега не са правени проучвания, потвърждаващи или опровергаващи физическата връзка между изменението на климата и студената вълна в Тексас и други неотдавнашни зимни метеорологични събития в САЩ. Нашето изследване представя убедителни доказателства за такава връзка и показва, че затоплянето на планетата няма да ни предпази от вредните въздействия на суровата зима", казва Джуд Коен, водещ автор на изследването.

Имайки предвид получените резултати, авторите отбелязват, че тяхната работа помага да се реши отдавнашното противоречие между увеличаването на екстремните студове през зимата в средните географски ширини и едновременно с това увеличаването на глобалните температури.

През последните три години климатът на Арктика се промени сериозно, наблюдава се бързо покачване на температурата, топене на морския лед, намаляване на пролетната и увеличаване на есенната снежна покривка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: