Прочутият „ледник на Съдния ден" в Антарктида е в опасност

Прочутият „ледник на Съдния ден" в Антарктида е в опасност Снимка: lifeglobe.net

Парче, по-голямо от Париж, се откъсна от най-големия ледник в Гренландия.

Ледникът Туейтс, чиито размери са почти колкото Великобритания, се намира в Западна Антарктида и се топи с колосална скорост: той намалява с около 700 до 800 метра годишно.


Учените прогнозират, че „ледникът на Съдния ден", както го наричат, ще загуби целия си лед след около 200 до 600 години. Когато това се случи, морското равнище ще се повиши с около половин метър.

 

Но последствията няма да свършат с покачването на морското равнище. Всички опасения са свързани по-скоро с това, което ще се случи, след като се разтопи ледникът. В момента той играе ролята на буфер между затопления океан и другите ледници. Изчезването му ще доведе до срутването и на съседните ледници в Западна Антарктида. Този процес като цяло ще повиши морското равнище с почти 3 метра, наводнявайки напълно много крайбрежни зони, включително териториите на Ню Йорк, Маями и Нидерландия.

 

„Тази сериозна промяна напълно ще прекрои очертанията на бреговата линия", казва Дейвид Холанд, професор по атмосферни науки в Нюйоркския университет, който участва в програмата за международно сътрудничество за ледника Туейтс.

 

Последните проучвания добавят безпокойство към вече плачевната картина. В научна статия, публикувана в списание „Криосфера", се съобщава, че топлите океански течения могат да подкопаят долната част на ледника Туейтс. Като аргумент за това се използват сателитни снимки, потвърждаващи, че участъци от Туейтс и съседния ледник Пайн Айлънд изчезват по-бързо, отколкото се смяташе по-рано. Това не е необичайно, тъй като всяка година арктическите температури достигат до рекордни стойности и продължават да растат.

 

Топенето на ледниците Туейтс и Пайн Айлънд вече съставлява около 5% от глобалното покачване на морското равнище. Проблемът не е само в „ледника на Съдния ден": леденият щит на Антарктика сега се топи шест пъти по-бързо, отколкото преди 40 години. Той губи 252 милиарда тона лед всяка година, в сравнение с 40 милиарда през 1980 г. Учените смятат, че ако цялата антарктическа ледена покривка се стопи, морското равнище ще се повиши с 60 метра.

 

Предстоящият глобален проблем е толкова тревожен, че САЩ и Великобритания дори създадоха международна агенция за проучване на ледника Туейтс. Международната организация Thwaites Glacier Collaboration изследва ледника с помощта на ледоразбивачи, които са в състояние да преодоляват дебели ледени щитове

 

През февруари 2020 г. е открита кухина с размерите на малък град в долната част на Туейтс. Кухината е забелязана от учени от НАСА с помощта на сонда, които изчисляват, че тя може да съдържа 14 милиарда тона лед. Когато ледените блокове се разтопят отдолу, ледниците губят формата си много по-бързо, което и се случва с „ледника на Съдния ден".

 

Съгласно публикувания за 2018 г. отчет повишаването на морското равнище може да засегне около 800 милиона жители на Земята до 2050 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: