За по-малко от 30 години Земята се е лишила от 28 трилиона тона лед

За по-малко от 30 години Земята се е лишила от 28 трилиона тона лед Снимка: https://www.pikist.com

Учените са категорични, че причината за топенето на ледовете е глобалното затопляне.

За периода от 1994 г. до 2017 г. повърхността на Земята е загубила 28 трилиона тона лед. Това се посочва в съвместно проучване на екип от британски учени, публикувано в списание Cryosphere Discussions.

 

Според експерти скоростта на изчезване на леда не може да се нарече по друг начин освен „зашеметяваща". Те предупредиха, че повишаването на нивото на моретата, предизвикано от топенето на ледниците, може да достигне до метър към края на годината.

„Всеки сантиметър покачване на морското равнище означава, че около един милион души ще бъдат принудени да напуснат родните си земи, ако те са разположени в равнинните части", заяви пред The Guardian професор Анди Шепърд, директор  на Центъра за полярни наблюдения и моделиране към Университета в Лидс.

 

Учените от университетите в Лийдс и Единбург и от Университетския колеж анализираха спътниковите снимки на полюсите, планинските вериги и ледниците на планетата, за да измерят колко лед се е разтопил поради глобалното затопляне.

 

Според Шепърд преди това учените са изследвали само отделни области на ледената покривка и за пръв път виждат цялостната картина, която ги е шокирала.

 

Изследователите отбелязват, че такова стремително топене на леда сериозно намалява способността на планетата да отразява слънчевата радиация обратно в космоса. Белият, отразяващ светлината лед изчезва, а откриващата се под него черна почва поглъща все повече и повече топлина и планетата се затопля още повече.

 

Освен това студената прясна вода, изливаща се от топящите се ледници и ледените щитове, оказва отрицателно въздействие върху състава на арктическите и антарктическите води. Загубата на ледници в планинските вериги също заплашва да унищожи източниците на прясна вода, от които зависят местните хора.

 

Показателите за загуба на лед съответстват на прогнозите за най-лошия сценарий, изложен от Междуправителствената експертна група по изменението на климата, каза Шепърд.

 

„За да си представите загубите, 28 трилиона тона лед са в състояние да покрият със слой от замръзнала вода с дебелина 100 метра цялата повърхност на Великобринания. Това даже и в ума си не можем да си го представим", добави Том Слейтър от Университета в Лийдс.

 

Що се отнася до причините, изследователите не се съмняват, че това, което се случва, е пряка последица от глобалното затопляне.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: