Януари счупи хиляди температурни рекорди в Европа

Януари счупи хиляди температурни рекорди в Европа Снимка: democracynow.org

На Нова година най-топлия си януарски ден регистрираха Лихтенщайн, Чехия, Полша, Холандия, Беларус, Литва, Дания и Латвия.

Това е най-екстремната топла вълна в европейската история“, каза пред CNN метеорологът Максимилиано Ерера, който следи екстремните температури по целия свят. Докато по това време на годината обикновено са покрити със сняг, много европейски градове изведоха на открито любителите на бирата през новогодишния уикенд.

На 1 януари испанският град Билбао отбеляза януарски рекорд с 24.9°С. Вадуц, столицата на Лихтенщайн, отчете връх от 20°С. В чешкият град Яворник температурата беше 19,6°С, а в село Йодловник в Полша, където по това време би трябвало да мръзнете, отбелязаха 19°С. Украйна също регистрира най-високата си януарска температура извън Крим. И времето в Рим се върти около 18°С - 20°С, но за италианската столица това все пак не е рекорд. .

Според Ерера, настоящото метеорологично събитие е дори по-екстремно от горещите вълни, които изпепелиха голяма част от Европа миналото лято. И освен че е необичайно интензивно, затоплянето обхваща голяма територия - от границите на Европа с Азия, до северна Испания.

Според метеорологичната служба на Обединеното кралство, „движещата сила” зад явлението е топла въздушна маса от западното крайбрежие на Африка, която минава през Европа. Метеоролозите казват, че е твърде рано затоплянето да се приписва на климатичните промени, но същевременно напомнят, че екстремните метеорологични явления стават все по-чести и по-интензивни

От друга страна, рекордните температури облекчиха енергийната криза, обхванала континента заради войната на Русия в Украйна. Безпрецедентната топла вълна означава по-ниско потребление на газ, което допринесе за спада на цените му до най-ниското ниво от началото на руската инвазия.

Държавният електроенергиен оператор на Украйна Ukrenergo обяви във вторник, че потреблението на електроенергия е намаляло значително. „Путин искаше да замрази съюзниците ни и да победи Украйна. Вместо това дори времето е на наша страна”, написа на Нова година в Twitter Антон Геращенко, съветник на украинското правителство,

Но облекчавайки енергийната криза, това затопляне вещае и "тревожно бъдеще", предупреждават метеоролозите. Европа навлезе в "неизследвана територия", казва Ерера, посочвайки че "едно е да счупиш дори вековен рекорд с няколко десети от градуса, друго е да разбиеш около 5000 температурни рекорда за два дни, в някои случаи с марж от над 5°С.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: