Ледниците в Хималаите се топят по-бързо от всички други в света

Ледниците в Хималаите се топят по-бързо от всички други в света Снимка: университет Лийдс

Това е заплаха за живота на стотици милиони хора

През последните десетилетия хималайските ледници много активно губят лед - десет пъти по-бързо, отколкото преди 400-700 години.

Това застрашава водоснабдяването на милиони хора в Азия.

Учени от университета в Лийдс установиха, че през последните десетилетия хималайските ледници много активно губят лед. Те се топят десет пъти по-бързо, отколкото преди 400-700 години, по време на Малката ледникова епоха.

Нека припомним, че Малката ледникова епоха е период на глобално относително охлаждане, настъпило на Земята през XIV-XIX век. Най-студеният период по отношение на средните годишни температури за последните 2000 години и продължава от 1303 до 1860.

Освен това учените са открили, че хималайските ледници се свиват много по-бързо от другите в други части на света – скоростта на загуба на лед изследователите описват като „изключителна“.

В статия, публикувана в Scientific Reports, учените описват как са реконструирали размера и ледената повърхност на 14 798 хималайски ледника по време на Малката ледникова епоха. Оказало се, че са загубили около 40% от площта си - намалява от 28 000 кв. км до 19 600 кв.км.

* Хималайската планинска верига често е наричана "третия полюс" - тя е третото по големина "хранилище на лед" в света след Антарктида и Арктика.

Ускоряващото се топене на хималайските ледници заплашва живота на стотици милиони хора, които зависят от основните речни системи на Азия за храна и енергия. Сред реките, които се захранват с вода от хималайските ледници са Брахмапутра, Ганг и Инд. 

*  Хималаите или Хималая е планинска верига в Индийския субконтинент, която разделя Индо-Гангската равнина от Тибетското плато. Те са дом на девет от десетте най-високи върхове на Земята, включително и този с най-високата надморска височина, връх Еверест.  

Надморска височина: 8 849 m

Площ: 595 000 km²

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: