Около 1 милион смъртни случая в Латинска Америка са причинени от екстремни температури

Около 1 милион смъртни случая в Латинска Америка са причинени от екстремни температури Снимка: xoroshiy.ru

При това не само от жегата, но и от студа

В ново изследване, публикувано в списание Nature Medicine, международен екип от изследователи изчислява, че близо 900 хиляди смъртни случая между 2002 и 2015 г. са причинени от екстремните температури в големите градове на Латинска Америка.

За да преценят колко точно хора са починали от екстремни горещини или от екстремен студ, изследователите проучват данните за смъртността между 2002 г. и 2015 г., получени от регистрите на 326 града с население над 100 000 души в девет страни от Латинска Америка. 

Те изчисляват средноденонощните температури и оценяват температурния диапазон за всеки град въз основа на набор от данни за атмосферните условия. Ако смъртта е настъпи или в 18-те най-горещи или в 18-те най-студени дни, те я свързват с екстремните температури.

Използвайки статистически модел, изследователите сравняват риска от смърт в много горещите и студени дни с риска от смърт в днине с умерени температури. Те откриват, че в латиноамериканските мегаполиси близо 1 милион смъртни случая през тези години са настъпили именно в дните на екстремни горещини и студ.

Екстремните температури често са свързани със смъртни случаи, причинени от сърдечно-съдови и респираторни заболявания. Екстремната топлина кара сърцето да изпомпва повече кръв, причинява дехидратация и белодробен стрес. Екстремният студ, от своя страна, може да накара сърцето да изпомпва по-малко кръв, да причини хипотония и в някои случаи органна недостатъчност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: