По септемврийски температури 2023 е най-топлата година в историята

По септемврийски температури 2023  е най-топлата година в историята Снимка: rte.ie

По данни на климатичната служба Copernicus, средната глобална температура през септември е била с 1,7°С над прединдустриалните нива и с около 0.9°С по-висока от средните покзатели за периода 1991 – 2020

Следвайки лято с рекордни горещини, безпрецедентните температурни аномалии през септември счупиха рекордите с такава абсурдна разлика, че явлението не се поддава на описание, тревожат се експертите на Copernicus.

В Европа най-горещия си септември и температури с 3.5°С - 4°С над средното са записали Австрия, Белгия, Франция, Полша, Швейцария и Германия, където за първи път са обявени предупреждения за горещи вълни през деветия месец на годината. Прогнозите сочат, че тенденцията ще продължи и през октомври, отбелязва Euronews. 

Един от признаците, че Земята се затопля, е намаляващата площ на ледената покривка. Учените оценяват състоянието ѝ като рекордно ниско за това време на годината – съответно с 9% в Антарктида и с 18% в Арктика.

Същевременно, септември отбеляза не само горещини, но и проливни дъждове и наводнения, както се случи в Гърция и Либия. Учените свързват по-интензивните екстремни метеорологични явления със затоплянето на океанските води и покачващите се температури на морската повърхност, също с рекордни нива за септември.

Като цяло, температурните данни до момента, както и прогнозите за предстоящите месеци, вероятно ще определят 2023 г. за най-топлата, откто се регистрират температурите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: