Намериха „най-горещата“ точка на Антарктида

Намериха „най-горещата“ точка на Антарктида Снимка: http://beautifulplaces4u.blogspot.com

„Езикът“ на ледника Сирасе в  Източна Антарктида се оказа „най-горещата“ точка в региона. Ледът на това място се топи изненадващо бързо. Изследователите, провели експедицията, казват, че ледът непосредствено под ледника се топи със скорост от 7 до 16 метра годишно. Това надвишава скоростта на топене под ледника Тотъм (най-големия ледник в Източна Антарктида), където ледът се топи със скорост от 10 до 11 метра годишно

 

 Антарктическият леден щит е най-големият сладководен резервоар на Земята. Ако всички ледове в този регион се разтопят, това ще доведе до покачване на нивото на Световния океан с 60 метра. Към днешна дата, съгласно прогнозите, нивото на Световния океан ще се повиши с един метър до 2100 г. и с повече от 15 метра до 2500 г. За учените е изключително важно да имат ясна представа за това как антарктическите континентални ледове се топят, за да правят по-точно своите прогнози.

 

 По-голямата част от предишните изследвания на взаимодействието между океана и леда са проведени върху ледниците на Западна Антарктика. Ледниците в Източна Антарктида получаваха много по-малко внимание, защото се смяташе, че водните кухини под повечето от тях са студени и надеждно ги предпазват от топене.

 

По време на 58-ата японска антарктическа експедиция учените събраха данни за температурата на водата, солеността и нивото на кислорода в 31 точки на Източна Антарктида в периода между януари и февруари 2017 г. Те обединиха тази информация с данните за теченията и вятъра в района, с радиолокационните  измервания на леда и с компютърните модели, за да разберат по-добре каква е циркулацията на океанските води под ледения „език" на Сирасе.

 

 Данните показват, че в основата на ледника преминават топли течения, които оказват влияние върху топенето на ледовете. Топлата вода се движи през подводната долина и след това се издига нагоре до основата на ледника, разтопявайки леда. Той след това изтича под ледника и се смесва с разтопената вода. Екипът забелязва, че това топене се извършва през цялата година, но върху него оказват влияние ветровете, които се променят сезонно. Когато те отслабват през лятото, притокът на топла вода се увеличава, ускорявайки бързината на топенето на ледниците.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: