Copernicus: температурата на повърхността на Световния океан се нагря до 20,96 градуса

Copernicus: температурата на повърхността на Световния океан се нагря до 20,96 градуса

Глобалните средни дневни температури на повърхността на Световния океан (SST) достигнаха 20,96 C тази седмица, надминавайки рекорда от 20,95 C, поставен през 2016 г., сочат данните на службата за моделиране на климата Copernicus

Учените предполагат, че рекордът вероятно ще бъде подобряван, тъй като средните дневни температури на океана обикновено са най-високи в света през март, а не през август, съобщава Guardian.

Д-р Саманта Бърджис от Copernicus каза: „Фактът, че видяхме кадрите сега, ме кара да се притеснявам колко по-топъл може да стане океанът от сега до следващия март.“

Температурата вероятно се дължи отчасти на метеорологичния феномен Ел Ниньо - 2016 г. също беше година на Ел Ниньо. Тези метеорологични модели обаче вероятно ще се влошат от изменението на климата и атмосферното нагряване.

Измерванията на температурата на морската повърхност, направени от кораби, датират отпреди повече от 150 години и са сред най-дългите налични инструментални записи за разбиране на климата. През последните 40 години са правени измервания и от сателити и шамандури.

Някои от най-бързо затоплящите се зони са части от Северния ледовит океан, Балтийско море, Черно море и части от извънтропичния Тихи океан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: